BiH u oblasti putovanja i turizma bolja samo od Moldavije

Uprkos priznatim prirodnim ljepotama i potencijalima, BiH se po konkurentnosti u oblasti putovanja i turizma nalazi na predzadnjem mjestu u Evropi.

(Autor: Predrag Klincov – Nezavisne)

U novom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) iz Davosa, koji je ocjenjivao konkurentnost u oblasti putovanja i turizma, BiH je na globalnoj ljestvici napredovala za sedam pozicija u odnosu na prije dvije godine i sada se nalazi na 90. mjestu među 140 rangiranih država svijeta.

To, međutim, nije bilo dovoljno da bi je pomjerilo da evropskog dna, gdje se iza nas nalazi samo Moldavija na 102. poziciji. Iz našeg regiona na vrhu liste je očekivano Hrvatska na 35. mjestu, koju u stopu prati Slovenija na 36. mjestu, te Crna Gora na 40. Na priličnoj udaljenosti ih slijede Makedonija na 76, Albanija na 77. i Srbija na 89. mjestu.

Zemlje su ocijenjene u nizu kategorija, kao što su regulativa, briga za okolinu, zdravlje i bezbjednost, vazdušni i drumski transport, turistička infrastruktura, cijene te kulturni i prirodni resursi.

Iako je BiH po samom kvalitetu prirodnog okruženja svrstana na visoko 20. mjesto u svijetu, našu izuzetno nisku konkurentnost produkuje većina ostalih parametara, prije svih, putna infrastruktura po kojoj smo među najgorima u svijetu (po drumskoj 130, a po aerodromskoj 135), te briga za okolinu po kojoj smo na 113. mjestu. Na sredinu globalne ljestvice (76. mjesto) smješteni smo po hotelskim kapacitetima.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, slaže se da u našoj zemlji postoji gro infrastrukturnih problema i nedovoljne podrške države koja utiče na nisku konkurentnost turizma, ali smatra da je situacija generalno nešto bolja u odnosu na analizu WEF-a.

“Tačno je da BiH, za razliku od okruženja, nije prepoznala turizam kao granu koju treba podržati, te je zadržala opštu stopu PDV-a od 17 odsto, dok, primjera radi, Makedonija u ugostiteljstvu i turizmu ima PDV od 4,5 odsto, Crna Gora osam, a Hrvatska i Srbija po 10 odsto”, istakao je Hadžić.

Međutim, uprkos svim problemima, BiH, kako kaže, bilježi stalno povećanje broja turista, koje, pored prirodnih ljepota, privlače “gostoljubivost, srdačnost i čista duša naših ljudi”.

“Postoje nagovještaji još brojnijih posjeta i to u okviru ‘balkanske ture’ za turiste sa Dalekog istoka, koju zajednički planiraju BiH i zemlje regiona, uz podršku sekretara Svjetske turističke organizacije”, naglasio je Hadžić.

Prema ocjeni WEF-a, najkonkurentnija zemlja svijeta u oblasti putovanja i turizma je Švajcarska, zahvaljujući visokoj kvaliteti saobraćaja i hotela, kvalifikovanim radnicima i bogatim prirodnim resursima. Slijede Njemačka, Austrija, Španija, Velika Britanija, SAD i Francuska.

Izvještaj je baziran na anketi sprovedenoj među menadžerima iz rangiranih zemalja te u međunarodnim organizacijama kao što su Svjetska turistička organizacija i Udruženje avio-industrije IATA.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close