BiHPrivreda

Tešanjski privrednici u 2016. ostvarili promet od 1,3 mlrd. KM

Svi već znaju da je Tešanj jedan od lidera razvoja BiH ali i šire, jedna od najrazvijenijih općina koja svake godine ostvaruje dodatni rast. Kompanije koje posluju u Tešnju ostvaraju značajnu dobit koja u velikoj mjeri omogućuje kvalitetan rast BiH privrede. Po pokazateljima u 2016. godini tešanjski privrednici ostvarili su promet od 1,3 milijarde KM.

Udruženje privrednika Biznis Centar Jelah Tešanj jedini je pravi reprezentant cijele tešanjske privrede koja je u ovom momentu sigurno jedna od najrazvijenijih u BiH.

Edin Jabandžić, aktuelni predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah Tešanj za akta.ba kazao je da Udruženje trenutno broji 2.288 aktivnih privrednih subjekata i ima preko 11.000 uposlenih. Robe iz Tešnja stižu na tržišta 61 države, a na godišnjem nivou realizuje se u prosjeku 90 miliona maraka novih investicija.

“Sretni smo jer na jednom mjestu okupljamo sve ono što je kvaliteno i što donosi pozitivnu slike našeg društva. Kompanije koje posluju na našem prostoru posjeduju i svoja predstavništva izvan zemlje, zapošljavaju i prodonose razvoju društva i to treba više podržati. Sva ta dobit koja se mjeri milijardama Tešanj definitivno izdvaja od svih drugih sredina u našoj zemlji”, kazao je Jabandžić.

Udruženje svakodnevno radi kroz nove projekte i aktivnosti. Na nedavno zavrešenom 13. Sajmu privrede Tešanj, već su donijeli neke zaključke i planove za održavanje 14. Sajam koji će se održati 2018. godine.

“Razgovarali smo o zemlji partneru i poduzeli smo neke korake koji će siguran sam u budućnosti donijeti dosta benefita tešanjskim privrednicima. Neki od tih koraka su i potpisani Sporazum o poslovno – tehničkoj suradnji sa BH Poštama ali i Ugovora sa Ekonomskim fakultetom Sarajevo, gdje ćemo u budućnosti koristiti usluge ekonomskog fakulteta u svim segmentima”, kazao je Jabandžić.

Jabandžić je istakao kao će Udruženje i dalje da bude kativno na polju predlaganja i donošenja zakona i zakosnkih regulativa u onolikoj mjeri koliko im to bude dopušteno i omogućeno.

“Naše aktivnosti u okviru prijedloga zakonskih rješenja će i dalje da budu jedne od primarnih. Iako često naši prijedlozi ne budu prihvaćeni i implementirani na način koji mi želimo, mi kao Udruženje od toga nećemo odustati. Jer smatram da politika treba da sluša privrednike kako bi omogućili da rade i privrjeđuju”, kazao je Jabandžić.

Sljedeće aktivnosti Udruženja na kojima će u narednom periodu da aktivno rade su planiranje i realizacija 14. Sajma privrede Tešanj, za koji su pripreme već počele.

“Ono što je za nas ključno jeste da iz godine u godinu imamo sve kvalitetniji Sajam. Ove godine smo ponovo zabilježili rast kompanija učesnica – izlagača od oko 25 posto u odnosu na prošlu godinu, što je jasan pokazatelj da Sajam raste. Nadam se da će se nakon analize ovaj Sajam pokazati lošijim u odnosu na onaj koji nas čeka u 2018. godini. Znam da će Udrženje dati sve od sebe da ta očekivanja i opravda”, rekao je Jabandžić.

Ono što je posebno za ovo Udruženje jeste da se predsjednici mijenjaju svakih 16 mjeseci što se pokazalo ispravnim, jer su svi udruženi u jedan zajednički cilj, a on je stvoriti što uspješniju privredu Tešnja i BiH.

I.M.

Akta

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close