BiHPolitika

BiH je zemlja spremna za investicije

Ivanić na Sarajevo Business Forumu: BiH je zemlja spremna za investicije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na otvorenju Sarajevo Business Foruma kazao je kako je ovo već osmu godinu prilika za razmjenu iskustava.

Poželio je dobrodošlicu svim gostima i kazao da je BiH zemlja koja je spremna za investicija. Prema njegovim riječima, BiH je zemlja s političkim problemima, ali da u svemu ima dobrih stvari, jer kako je kazao, politika se u posljednje vrijeme sve manje upliće u ekonomiju, što je pozitivno.

Naša valuta je direktno vezana za euro i ona je stabilna. Bankarski sektor je potpuno nezavisan, samostalan bez političkog utjecaja i zato je on u potpunosti usklađen s modernim savremenim svijetom u sklopu EU. BiH ima još niz prednosti koje se obično ne vide, jer je naš društveni život usko vezan za politički. Moramo sve uraditi da slika bude drukčija jer sam uvjeren da će ozbiljni investitori doći ako se i mi uozbiljimo.

Strani investitori će doći tek kada domaći budu ostvarivali dobre rezultate. Uvjeren sam da u tome možemo ostvariti dobre i pozitivne rezultate, jer je činjenica da je velika nezaposlenost i da mladi odlaze iz BiH, a to je desetine hiljada tokom jedne godine“, kazao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra kako se trend odlaska mladih iz BiH po svaku cijenu mora zaustaviti, a to je jedino moguće ako se stvore uvjeti za dolazak investitori i nova zapošljavanja.

Ove godine želimo se još više približiti EU. Do kraja ove ili početkom naredne godine uvjeren sam da ćemo postati kandidat za članstvo u EU. To treba biti pozitivan primjer investitorima“,zaključio je Ivanić.

Na ovaj način svečano je otvoren SBF 2017.

radiosarajevo

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close