BiHPrivreda

Oštar pad naplate domaćeg PDV-a na početku godine

Nakon visokog rasta prihoda od PDV-a u drugom polugodištu 2016. početak 2017. je donio usporavanje rasta bruto naplate i snažni rast isplata povrata PDV-a, navodi se u analizi Uprave za indirektno oporezivanje.

– U prvom kvartalu 2017. nastavljen je trend snažnog rasta PDV-a na uvoz iz posljednja dva mjeseca 2016, kao posljedica izuzetno visoke stope rasta uvoza roba. Međutim, efekat rasta PDV-a na uvoz na bruto PDV-e je umanjen negativnim trendovima u naplati domaćeg PDV-a. U martu je naplata PDV-a na uvoz, zahvaljujući snažnom rastu uvoza (u prva dva mjeseca 2017. rast 11,5%), povećana za 12%, dok je naplata domaćeg PDV-a pala za 8,8%, navodi se u analizi.

U cjelini, prvi kvartal je donio rast PDV-a na uvoz od 12,8%, dok je domaći PDV pao za 4%.
Negativan utjecaj na rast bruto PDV-a u prvom kvartalu 2017. imala je i realizacija povećanih poreznih kredita, koji su rast bruto PDV-a u prvom kvartalu umanjili za 1,6 procentnih poena.
– Poređenje isplate povrata PDV-a u prvom kvartalu u 2017.godine sa 2016. ukazuju na povećanje povrata obveznicima od 14,7posto ili +33,6 mil KM i povrata međunarodnim projektima od čak 66,3% ili +10,8 mil KM. Prosječna stopa izdvajanja iz bruto PDV-a za isplatu povrata u prvom kvartalu 2017. iznosila je 27%, što je za 2,8 procentna poena iznad udjela povrata u bruto naplati u prvom kvartalu 2016., konstatuje se u analizi.

Snažni rast povrata PDV-a u prvom kvartalu posljedica je djelovanja nekoliko faktora. Visoki rast uvoza dobara u posljednja dva mjeseca 2016., koji nije odmah realiziran u domaćem prometu, doveo je do rasta zahtjeva za povrat i porezne kredite, koji su se zbog rokova podnošenja PDV prijava i rokova za isplatu povrata realizirali u prvom kvartalu 2017.

– Značajan faktor rasta povrata PDV-a u prvom kvartalu bio je snažan rast izvoza u decembru 2016. i u prva dva mjeseca 2017. godine. Konačno, u prvom kvartalu je zabilježen i enorman rast povrata po osnovu međunarodnih
projekata. Usporavanje bruto naplate u martu je dovelo do usporavanja kumulativne bruto naplate u prvom kvartalu, ali su negativni efekti na neto PDV-a kompenzirani usporavnjem povrata u martu. Ipak, rast neto naplate od 1,4% na nivou prvog kvartala je daleko ispod stopa rasta neto PDV-a u
2016. godini, a pogotovo ispod rasta u četvrtom kvartalu 2016, zaključuje se u analizi.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close