BiHPrivreda

Svjetska ekonomija usporava, ali je to i očekivano

Druga najveća svjetska privreda, Kina, mogla bi usporiti rast globalne ekonomije. Ovo pokazuju i statitstike. Međunarodni monetarni fond snizio je prognoze rasta globalne privrede, po treći put u manje od godinu dana.

vaj međunarodni kreditor prognozira da će globalna ekonomija u ovoj godini porasti za 3,4 posto, dok bi u idućoj rast trebao tek blago ubrzati, na 3,6 posto. To je 0,2 postotna boda niže nego ranije predviđeno.

MMF-ovi ekkonomisti ističu da ovakvo kretanje indexa zavisi od očekivanih faktora.

“Ne vidimo velike promjene u kineskim fundamentima u usporedbi s onim što smo vidjeli prije šest mjeseci, no tržišta su zasigurno vrlo uznemirena zbog manjih tamošnjih događanja koja im je teško protumačiti. Ističe se da oštrije usporavanje potražnje iz Kine i dalje predstavlja rizik po globalni rast. Očekivano slabi kineski izvoz i uvoz te oštro pritišću ostale ekonomije u nastajanju i zemlje-izvoznike roba”, izjavio je Maurice Obstfeld, ekonomski savjetnik MMF-a.

Osim usporavanja kineske ekonomije, zabrinjavajući je i oštar pad cijena nafte na svjetskim tržištima. Cijene nafte na svjetskim tržištima su po prvi puta nakon 12 godina zaronile ispod razine od 30 dolara po barelu, a moguć je i njihov daljnji pad. Tako je danas, iako bilježi povremena kolebanja, američka “laka” nafta za isporuku u martu porasla na 30,84 dolara za barel, a nafta tipa “brent” je skočila na 30,77 dolara.

Što se tiče prognozi za američku privredu, iz Fonda poručuju da su očekivanja ubrzanja nešto niža jer jačanje dolara koči proizvodnju.

“Prema ažuriranim prognozama, u SAD-u se sada očekuje privredni rast od 2,6 posto u ovoj i idućoj godini. U odnosu na projekcije iz oktobra prognoze su snižene za po 0,2 postotna boda”, najavljuje Obstfeld.

Za eurozonu je MMF blago podigao prognozu za ovu godinu, za 0,1 postotni bod, pa u ovoj godini očekuje rast privrede od 1,7 posto, koji bi se trebao zadržati i u 2017. godini. U Europi bi po ocjeni MMF-a niske cijena roba trebale poduprijeti ličnu potrošnju.

A, kada je u pitanju i sam MMF, danas stiže još jedna vijest. Naime, aktuelna direktorica, Christine Lagarde, izjavila je da će se kandidirati za drugi mandat na čelu te međunarodne finansijske institucije. “Istina je, kandidovala sam se za drugi mandat. Imala sam čast da, od početka otvaranja postupka izbora novog direktora Fonda, dobijem su moguću podršku podršku.” – ističe Lagarde u razgovoru za francusku televiziju “Frans 2”

Budući da se njen aktuelni mandat završava u julu ove godine, MMF je zvanično počeo sa prihvaćanjem nominacija za direktora koji će upravljati tom medjunarodnom finansijskom institucijom u narednih pet godina.

Izvor: N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close