Svetlana Cenić: Izvještaj je bruka i međunarodne zajednice i bh političara

Međunarodna zajednica s OHR-om na čelu je itekako doprinijela da današnji političari budu na vlasti i sve ovo što je navedeno u Izvještaju visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka je rezultat i njihovog rada, kazala je u izjavi za Agenciju FENA politička analitičarka Svetlana Cenić i dodala da, nažalost, ispašta građanstvo.

Kada je u pitanju Inzkova “prozivka” pojedinih dužnosnika, Cenić smatra da je u proteklih šest godina OHR bio puki posmatrač.

– Zašto mi sada slušamo o povratku unazad šest godina? Šta je OHR radio šest godina? Inzko navodi da je u pitanju kontinuirana politika negiranja i miniranja BiH. Zašto ovoga nije bilo u izvještajima proteklih šest godina?, pita Cenić.

Smatra da OHR nije želio reagirati, odnosno, koristiti Bonske oblasti jer su “na sceni u BiH demokrati međunarodne zajednice”.

– Mnogi od nas su govorili da treba prepustiti odluke i odgovornost domaćim političarima. Ali, međunarodna zajednica funkcionira tako da je zadovoljna onda kada na vlast dođu demokratski izabrani zvaničnici, a to što oni ne izvršavaju obećanja nema veze, kazala je i dodala da je ovakav izvještaj bruka međunarodne zajednice jednako kao što je bruka i domaćih političara.

Preokret u BiH će se desiti, smatra Cenić, kada međunarodna zajednica prestane kupovati socijalni mir u BiH.

– Čim iskrsne problem, međunarodna zajednica ponudi pare, a domaći političari zarad para obećavaju sve što stranci žele da čuju. Prestanite davati pare ovdje i kupovati lažni mir. Prestanite, dajte da vidimo kako će se ponašati naši političari kada budu morali zarađivati pare u ovom ekonomskom okruženju, istakla je Cenić.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close