Slavo Kukić: Međunarodna zajednica ohrabrivala Dodika

To što je visoki predstavnik Valentin Inzko rekao u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda znao je i dosad cijeli svijet samo što to prvi put kaže pred licem svjetske javnosti čovjek koji je ovdje angažiran uime međunarodne zajednice, kazao je danas za Fenu sveučilišni profesor Slavo Kukić, upitan da prokomentira izvještaj koji je visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko podnio Vijeću sigurnosti UN-a.

Kukić navodi da je bilo jasno zadnjih pet godina da Dodik i njegov politički krug čine sve da destruiraju Bosnu i Hercegovinu s ambicijom do njezine disolucije.

– Svakome ko se iole ozbiljno bavi političkim analizama bilo je jasno gdje su razlozi intenziviranja suradnje između Dodika i Čovića. U istoj toj činjenici da se slabi Bosna i Hercegovina kao država i da se jačaju “etnički begovati” s ambicijom da se dovede do njezine disolucije, kazao je Kukić.

U konačnici, dodao je, svakome ko se iole ozbiljno bavi političkim analizama jasno je da bh. političkoj klasi uopće nije niti do Bosne i Hercegovine niti do njezine budućnosti.

– Njima BiH i politička moć služi samo kao paravan iza kojeg oni pokušavaju štititi i zataškavati svoj kriminal, svoje kriminogene radnje, kazao je Kukić.

Istina jeste, dodao je, Valentin Inzko je mogao još ponešto dodati.

– U čitavoj ovoj bosanskohercegovačkoj priči, nevina nije niti međunarodna zajednica. Prema Dejtonskom sporazumu ona je suodgovorna za stabiliziranje Bosne i Hercegovine nakon rata ‘92.-‘95. i za ubrzavanje procesa koje je približavaju društvu evropskih naroda, kazao je Kukić.

Po njegovim riječima, međunarodna zajednica i njene institucije u BiH zadnjih pet godina sve intenzivnije su prepoznatljive kao puki promatrači onoga što se događa i “na taj način su, što izravno, što neizravno, ohrabrivali Dodika i sve ostale koji su uporno i intenzivno radili na destruiranju Bosne i Hercegovine”.

– Prema tome, i taj dio je imao itekako mjesta u izvještaju i sa njim je trebalo izići. Pri tome, ne optužujem Valentina Inzka, on je samo činovnik iza kojeg stoje odluke Vijeća za implementaciju mira i svjetskih centara moći. Priznajem da je geopolitička slika svijeta danas nešto drugačija nego što je bila ‘96. i početkom dvijetisućite i da se štošta u vezi sa čim se tada mogao dobiti konsenzus, sada se ne može dobiti konsenzus zbog drugačijih interesa, posebice Rusije. Ali to je trebalo pred licem svjetske javnosti javno reći, kazao je Kukić.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close