Svjetlana Prole: Moje kreacije su ekstavagantne i nisu prikladne svakoj situaciji

Svjetlana Prole je diplomirana inženjerica arhitekture koja se nakon fakulteta počela baviti dizajnom i na taj način spojila arhitekturu i modu. U nastavku donosimo intervju s ovom renomiranom dizajnericom.

S tim da ste diplomiran inžinjerica arhitekture, kako Vas je put doveo k modi?

Arhitektura mi je pomogla da izrazim svoj lični stil u konstuisanju i dizajniranju odjeće. Ja se kroz modu bavim i arhitekturom na jedan indirektan način. Uostalom tema mog diplomskom rada pod nazivom – Kreativni presjeci: arhitektura i moda se upravo odnosila na međusobne utjecaje ove dvije grane umjetnosti koje su u biti veoma kompatibilne, samo različito materijalizovane i prostorno orijentisane. Ovo često objasnim na ovaj način – zainteresovala me ta veza.

Kako opisujete svoje kreacije?

One nastaju iz studiozne analize forme ženskog tijela koju postepeno geometrizujem, baš kao što bilo koji oblik u prirodi možete svesti na isto. Usput se poigravam s dekonstrukcijom i materijalizacijom što rezultira krajnjim produktom – odjevnim predmetom.

Da li Vas lični stil odgovara Vašim kreacijama?

Moje kreacije su poprilično ekstavagantne i nisu apsolutno prikladne svakoj situaciji, ali povremeno ekperimentisanje sa ličnim stilom je svakako uzbudljivo. Preporučujem!

Čime ste se predstavili na fashion weeku u Banja Luci kada su u pitanju Vaše kreacije?

S obzirom da sam pauzirala u predstavljanju za jednu sezonu, odlučila sam da napravim jedan iskorak u odnosu na ono što su moji poštivaoci navikli da vide od mene. Geometrizacija forme je neizostavan dio koncepcije u kojoj pronalazim inspiraciju, s tim što će moje kreacije u novoj kolekciji, REZotivanjem otkriti Vaše inače skrivene dijelove tijela i predstaviti ovu inverziju. Kolekcija je obojena ICE-CREM bojama.

Gdje ste se prvi put predstavili i na kakvim ste sve projektima radili?

Prvi put sam se predstavila na Orifleme Fashion Week-u, stupila u kontakt sa gospođom Stelom Zubak i od tada uspješno saradujemo. Uglavnom su to saradnje sa našim mladim kreativcima, modni editorijali, snimanja naših poznatih manekenki. Sve to ispred Agencije ABC models. Istakla bih saradnju sa modnom kućom Bellissima.

Šta čini dobrog dizajnera?

Mislim kada je u pitanju kreativan rad, neizostavan je istančan osjećaj za estetiku. Konstantno zapažanje i filtriranje vidnjenog, kako bi se zabilježene informacije produktivno odrazile na vaše stvaralastvo. Takođe se zalažem za hrabrost, dosljednost i eksperiment.

Koje materijale koristite pri izradi?

Zavisnosti od kolekcije do kolekcije, ali se volim poigravati s materijalima, jer uobičajen odjevni predmet, ako drugačije materijale upotrijblajvamo poprima drugačiji karaktrer i namjenu. Materijalizacija osmisljenog je možda i nauzbudljiviji dio kreativnog procesa.

Kakvu modu zamišljate za 10 godina?

Znate kako, i za današnju ponudu na svjetskoj modnoj sceni možemo reći da ide ispred vremena, inovativna je i malo ko od nas je u stanju da je prati.

Na čemu trenutno radite?

Trenutno sam završila kolekciju Colorfull Cutting sa kojom ću se ujedno i predstaviti na Nivea Fashion Week-u.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close