Sve zdravstvene koristi kestena

Sladak je, popularan i ne deblja. Riječ je o kestenu, energetski visokovrijednom plodu. Iskoristite sezonu i opskrbite se vitaminima i mineralima koje nećete naći u drugim orašastim plodovima.

Kesten je jedini orašasti plod koji ima malo masti, sadrži samo gram masti, te manje od 70 kalorija na 30-ak grama. Osim toga, to je i jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, pa tako samo 85 grama kestena puža 45% dnevnih potreba.

Još jedna zanimljiva karakteristika kestena je ta da je bogat folatima, što je inače tipično za zeleno lisnato povrće, a ne za orašaste plodove i sjemenke. Oko 100 g kestena nudi 62 µg folata (ili 15,5%). Dakle, osim vitaminom C, opskrbljuje organizam i vitaminima B1, B2, B6 i folnom kiselinom. Folna kiselina nužna je za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK. Konzumacija hrane bogate folatima sprečava pojavu anomalija kod fetusa.

Ovaj jesenski plod poznat je i kao izvrstan izvor vlakana, što pomaže u smanjenju razine holesterola. Da biste imali najviše koristi od kestena, tokom sezone pojedite do 85 grama na dan.

 

Jedući ih unijećete i magnezij, bakar, mangan, željezo, kalcij, fosfor, cink te solidne količine kalija (518 mg/100 g). Kalij je vrlo bitan element jer uravnotežuje razine natrija, srčane otkucaje i krvni tlak. Magnezij i fosfor su važni za metabolizam kostiju.

Bez glutena

Baš poput lješnjaka i badema, ni kesten ne sadrži gluten. Iz istog razloga je popularan sastojak u prehrani onih koji izbjegavaju gluten.

Po sastavu ima najveći postotak škroba, po čemu je sličniji krompiru i kukuruzu nego drugim orašastim plodovima. Brašno kestena lako je probavljivo, a jednako je lagan jedete li kesten kuhan, pečen ili u kvalitetnom kesten-pireu. U Italiji, posebno u Toskani, od kestenova brašna prave sladoled, kolačiće, slatki kruh, juhe i umake.

Narodna medicina

Kesteni pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, a čaj od kestena odlično ublažava simptome astme i bronhitisa.

 

Treba razlikovati pitomi i divlji kesten. Ovaj drugi nije za jelo, ali je zato vrlo ljekovit i koristi se u obliku krema i tinktura. Najpoznatiji je u liječenju proširenih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.

Uz liječenje krvožilnog sistema, divlji kesten koristi se i u liječenju hemoroida, bolnih menstruacija te u slučaju povećanja prostate.

Pečeni ili kuhani kesten

Pečeni kesten sadrži više vitamina, a kuhani veću količinu mineralnih sastojaka

Kestenima se pripisuju ljekovita svojstva, a zbog velike energetske vrijednosti posebno se preporučuju sportašima i djeci. Pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, čaj od kestena sjajno djeluje u ublažavanju simptoma astme i bronhitisa.

 

Plod kestena je crvenkasto-smeđe boje i glatke površine. Raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazrije. Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, no od svojih se rođaka (oraha, badema i lješnaka) razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom skroba te jedini sadrže vitamin C. Kesteni se odlikuju posebnom teksturom i slatkim, blagim okusom.

Ništa ne podsjeća na jesen kao vrući kesteni koji griju promrzle dlanove na tmuran dan. Miris kestena, bilo pečenih ili kuhanih, uvijek stvara osjećaj ugode i topline. Uživajte u ovoj namirnici.

BUKA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close