Sportski klubovi dobit će šansu da se izvuku iz dugova

Dom naroda Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici podržao je Zakon o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima u FBiH.

Ovaj zakon propisuje da sportski kolektiv sa poreznim dugom nastalim do 31. decembra 2013. godine, ima mogućnost zaključivanja sporazuma njegovog vraćanja na rate, a pri tome i pravo na otpis zateznih kamata i umanjenje glavnice duga, koje se utvrđuje u zavisnosti od roka na koji se zaključuje sporazum (do 12 mjeseci za 30 posto, do 36 mjeseci za 20 posto, a do 60 mjeseci za deset posto).

Inače, 22,5 miliona KM iznosi porezni dug sportskih kolektiva u BiH, dok 8,5 miliona maraka ukupnih iznosa dugova otpada na zatezne kamate. Usvojen je Prijedlog Zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine.

Ovim zakonom propisano je da prava po ovom zakonu mogu ostvariti i koristiti povratnici koji su se dobrovoljno vratili i prijavili prebivalište u mjesto prijeratnog prebivališta u entitetu Republika Srpska ili Brčko Distrikt BiH, a koja su imala boravište na teritoriji entiteta Federacija BiH.

Povratnici zadržavaju korištenje stečenih prava i ostvaruju prava u skladu sa ovim zakonom pod uslovom da ista prava ne ostvaruju u mjestu prijeratnog prebivališta.

Zakonom su propisani federalni propisi iz oblasti socijalne zaštite, branilačko-invalidske zaštite, zdravstvene zaštite i poreske oblasti (poreske olakšice za povratnike koji ostvaruju dohodak od nesamostalne djelatnosti kod poslodavca na području entiteta Federacija BiH), kojima povratnici mogu ostvariti ili nastaviti korištenje ostvarenih prava nakon prijave mjesta prebivališta u mjestu prijeratnog prebivališta u RS i Brčko Distrikt.

Propisano je da povratnici mogu koristiti prava iz oblasti socijalne zaštite u postupku i na način propisan federalnim zakonom. Propisano je da povratnici zadržavaju pravo na sve vidove zdravstvene zaštite.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close