Obilježena 22. godišnjica formiranja Teritorijalne odbrane BiH

Delegacija Udruženja za zaštitu imena i očuvanje tradicije teritorijalne odbrane Federacije Bosne i Hercegovine danas je položila cvijeće na Šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu te odala počast braniteljima BiH, povodom obilježavanja 22. godišnjice  osnivanja Teritorijalne odbrane Republike BiH (TORBiH). Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odata je počast i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću.

Tim povodom održana je i akademija na kojoj je istaknuto da je 8. april jedan od značajnijih datuma u modernoj historiji BiH jer je na taj dan Predsjedništvo RBiH 1992. godine donijelo Odluku o formiranju Štaba TORBiH, čime je, ujedno, ukinut Štab Teritorijalne odbrane bivše SRBiH.

Predsjednik Udruženja Osman Džamalija je kazao da su tim činom ispunjene sve bitne odrednice međunarodnog ratnog prava te da je dokumentom regulirano ko će braniti suverenitet države BiH.

Džamalija je kazao da su oružane snage stvorene od svih patriotskih snaga, građana, ljudi koji vole državu, koji su osjetili šta prijeti BiH.

Podsjetio je da je Predsjedništvo dan poslije, 9. aprila donijelo drugu značajnu odluku da se sve te snage stave pod jedinstvenu komandu, a to je Teritorijalna odbrana. Sve te snage od 15. aprila počele su da djeluju udruženo, kao snaga BiH, uz ministarstvo unutrašnjih poslova.

– Naša armija je stvorena od patriota, građana koji su svoje živote dali za odbranu države – kazao je Džamalija te dodao da je TORBiH bio jedina legalna i legitimna oružana sila u BiH.

Džamalija je pozvao i na jedinstvo boračkih populacija, njegovanje i čuvanje tradicija.

Komentirajući današnji položaj branitelja kazao je da su borci duboko razočarni te da primaju penzije koje su gotovo kao socijalna pomoć na osnovu novog zakona o povoljnijem prijevremenom penzioniranju.

– Komandant koji je vodio brigadu ima penziju 500 KM, a zastupnici u parlamentu nekoliko hiljada. Moramo riješiti takve situacije – naglasio je Džamalija.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close