Zaokret politike Srbije prema BiH?

Najava budućeg premijera Aleksandra Vučića da će jedna od njegovih prvih poseta biti Sarajevu tumači se kao dobar gest, ali i kao pozitivan zaokret politike Beograda pre svega u odnosu na politiku koju su vodile demokrate. Istovremeno je na zahtev Ministarstva odbrane Srbije otkazana promocija knjige “Srebrenička podvala” penzionisanog pukovnika Ratka Škrbića u kojoj se negira genocid, a koja je trebalo sinoć da bude održana u Beogradu u Domu Vojske. Prethodno je takav zahtev ministarstvu uputio Fond za humanitarno pravo.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji kaže da su ovo dobre poruke, ali da treba da ih prate dalji potezi:

„Naravno, to je sad prva reakcija. Važno je da to prati jedna politika koja će slati poruku tolerancije i odgovornosti ovom društvu, sve ono što sledi za ovako zapušteno društvo. Za nas, za čitav region to su dobre poruke, ako ovako nastavi onda će možda nešto i da uradi.“

Enver KazazEnver Kazaz

Za sarajevskog profesora Envera Kazaza vrlo je jasno da Vučićeva politika prema BIH u odnosu na ranijeg lidera u Beogradu Borisa Tadića ima snažan pozitivan zaokret:

„Vrlo je jasno da Vučićeva politika prema Bosni u odnosu na ranijeg lidera Srbije Borisa Tadića ima snažan pozitivan zaokret. To je nastavak stabilne politike i njegova najava da će Sarajevo biti prvi grad koji će posjetiti kao premijer, jeste zapravo pokazatelj svijesti o novim odnosima u regiji pri čemu je praktički 20 godina od završetka rata – krajnje je vrijeme da se regija, a pogotovo odnosi BiH okrenu suštinskim životnim pitanjima, pitanjima ekonomskog razvoja, ozbiljne interpretacije prošlosti i rsaradnje na svim nivoima. Takva jedna izjava je istodobno i odmicanje od secesionističke politike koja se vodi u Banjaluci u režimu Milorada Dodika i takva jedna izjava će sigurno ohrabriti sve one političke snage koje žele stabilnu regiju u onom smislu u kojem bismo mogli iz regije krize da pređemo u jednu vrstu regije političke suradnje, a nakon toga i ekonomskog razvoja.“

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close