Različita mišljenja poslanika u PS BiH o zakonu o pranju novca

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović (SDA) kazao je Agenciji Fena da misli da posljednje upozorenje Moneyvala (Komitet eksperata Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca) treba shvatiti vrlo ozbiljno, počevši od Vijeća ministara BiH, pa onda dalje, svih ostalih institucija u BiH.

“Vijeće ministara BiH mora hitno da reagira, da ponovo razmotri prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, da ga usaglasi sa svim subjektima unutar BiH i da ga dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje po hitnom postupku ako je ikako moguće, što je prije moguće, kako država ne bi došla u situaciju da ode na „crnu listu“, odnosno da finansijske transakcije iz BiH i u BiH budu označene sumnjivim transakcijama, što bi bilo pogubno za bh. ekonomiju”, kazao je Džaferović.

Vijeće ministara BiH je krajem prošle sedmice razmatralo situaciju zbog neusvajanja zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u svjetlu mogućeg objavljivanja javnog saopćenja o neusklađenosti BiH i negativnih posljedica za građane i institucije. Vijeće ministara BiH iskazalo je opredijeljenost da se zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ponovo što prije stavi u parlamentarnu proceduru.

Također, krajem prošle sedmice Komitet eksperata Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca – Moneyval odlučio je da za dva mjeseca prolongira donošenje odluke o Bosni i Hercegovini.

Za ranije utvrđeni prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti obustavljena je zakonodavna procedura u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, jer je nadležna parlamentarna komisija dva puta dala negativno mišljenje o predloženom zakonu. Članovi komisije iz RS-a bili su protiv principa predloženog zakona.

Poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Nermina Zaimović-Uzunović (SDPBiH) kazala je Feni da bi trebalo, u skladu s primjedbama koje su date na predloženi zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, vidjeti koje su to primjedbe bile i pokušati naći rješenje u zadanom roku.

“Ne bi bilo dobro da BiH dođe na „crnu listu“, to bi baš bio još jedan veliki poraz BiH. Vjerujem da postoji način i mogućnost da se nađe prihvatljivo rješenje koje će biti jednoglasno usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH i da izbjegnemo tu, još jednu, blamažu BiH “, kazala je Zaimović-Uzunović.

Poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Dušanka Majkić (SNSD) je kazala Feni da je to isključiva nadležnost RS-a te da imaju najbolje rezultate na tom planu.

“Imali smo nedavno konferenciju u Banjoj Luci na regionalnom nivou gdje je policija RS-a pohvaljenja u rješavanju pitanja problema koji nastaju kao posljedica pranja novca”, kazala je Majkić.

Dakle, dodala je, jedino MUPRS-a ima pravo da govori o tome, „jer ima konkretne rezultate“.

“Nećemo to izbacivati iz nadležnosti RS-a”, kazala je Majkić.

Po njenim riječima, Vijeće ministara BiH treba da izabere prvo grupu novu koja radi na tom planu i da se dogovore korak po korak.

“Ne možete praviti zakon koji se odnosi na Republiku Srpsku, a da pritom devet strana amandmana, ne prihvatite ništa od toga. Mi smo rekli kako se može doći do zakona, ne prenosom nadležnosti. Mi smo rekli tačno šta zakon treba da sadrži. Niste ništa poslušali, nema zakona, kad pravite u uskom krugu ljudi”, kazala je Majkić.

Ne zna šta se može od toga na državnom nivou definirati, „ali nećemo da iz RS-a se oduzme ono što je naša nadležnost“.

“Mi samo ne damo da se ta naša nadležnost ukine, a kako će se ovdje dogovoriti Federacija i šta će od toga imati Vijeće ministara BiH, to treba da se sjedne i da se dogovori. Očito je stvar nedgovorena. To je neko svoju sirovu viziju pretvorio u jedan dokument koji je za nas neprihvatljiv. Oni treba da sjednu i da se dogovore”, kazala je Majkić.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close