Kultura življenjaLifestyle

Saopštenje povodom osme godišnjice ubistva Denisa Mrnjavca

Pozivamo Vas na polaganje cvijeća, na tramvajskoj stanici Tehnička škola u pravcu Ilidže, u subotu 06.02.2016. godine u 11:00 sati. Te ovim mirnim skupom pokažemo da nismo zaboravili Denisa i sve Denise, Amare, Vedrane, Mahire… i da tražimo pravdu za sve one koji nisu još je dobili

Dana 06.02.2016. godine, subota, navršava se osam godina od ubistva Denisa Mrnjavca. Da podsjetimo, Denis je sarajevski srednjoškolac koga su 05.02.2008. trojica delikvenata, po povratku iz škole, bezrazložno napali u tramvaju, nanijevši mu povrede od kojih je naredni dan i preminuo.

 

Nakon navršenih osam godina od ovog tragičnog događaja, svjedoci smo da se ništa nije promijenilo kada je sigurnost naše djece i omladine u pitanju. Nasilje nema naciju i nema vjeru i nema religiju. Nasilje nema dob, godine, spol, ni svrhu, ni cilj. Nasilje ne podliježe statistici, odupire se razumijevanju zdravim razumom, ne suzbija se represijom i čini se da društvo zabavljeno samim sobom, na njega nema pravog odgovora.

 

Nasilje je svrha samom sebi i ima samo posljedice, krv, bol i duboku tragediju. Nažalost, nasilju, čini se, nema ni kraja… Svaki dan, u svim dijelovima našeg grada i naše zemlje neki mladi ljudi i životi bivaju ugroženi i ugašeni kao rezultat nekog novog starog nasilja. Na nasilje reagiramo tek kad se dogodi, kad pokaže ružno lice i kad čujemo za još jednu žrtvu. Tada se ponovo zabrinemo, pričamo o preventivi, o reagiranju, knjiškim i akademskim floskulama i sve se vrlo brzo zaboravi da bi nas novi nasilni čin trgnuo iz uronjenosti u svakodnevicu i pokazao nam da ništa od onoga što smo pričali nema smisla ako se konačno i odlučno nešto ne preduzme.

 

Borba protiv nasilja počinje u porodici, nastavlja se u vrtiću i školi, traje kroz cijeli život i nikada ne prestaje. Borba protiv nasilja ne može i ne smije prepustiti bilo kojoj instituciji; to mora biti i jeste dužnost svakog čovjeka. Niko nije pošteđen, niko nije siguran i niko nije imun na nasilje. Samo je pitanje vremena, prilike i okolnosti. Nasilnici su među nama. Čekaju. Osvrtom na proteklih osam godina, svjedočimo da je nasiljem nad djecom stradao veliki broj mladih života, Amar, Vedran, Mahir i mnogi dragocijeni životi.

 

Denisov slučaj podigao je mnoge na noge, pa smo bili svjedoci protesta širom naše zemlje. Danas se ovaj slučaj, pamti u Pravosudnim spisima kao jedini slučaj u kojemu je izrečena maksimalna kazna trajanja zatvora maloljetniku za počinjeni zločin. Ali nešto više od toga da se uradilo, da se spriječe slični događaji i nije…

 

Udruženje želi očuvati sjećanje na Denisa, kako bi u svojim nastojanjima bili podrška mladima i onima koji su direktna žrtva, da se borimo za bolje sutra, da mladi nose ovu državu za svijetliju budućnost. Svaki život je dragocijen i važan.

 

Pozivamo Vas na polaganje cvijeća, na tramvajskoj stanici Tehnička škola u pravcu Ilidže, u subotu 06.02.2016.godine u 11:00 sati. Te ovim mirnim skupom pokažemo da nismo zaboravili Denisa i sve Denise, Amare, Vedrane, Mahire… i da tražimo pravdu za sve one koji nisu još je dobili.

 

UDRUŽENJE MLADIH „DENIS MRNJAVAC“

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close