PolitikaRegion

Vlasti BiH nemaju kontrolu nad selefijama

Evropska unija mora da razvije strategiju za svoj “meki trbuh”, prenose mediji na njemačkom jeziku. Oni također pišu o tome kako vlasti BiH nemaju pod kontrolom islamističke ekstremiste u toj zemlji.

Ako izvuče prave pouke iz izbjegličke krize, EU će morati da se više pozabavi stabilizacijom prilika u svom neposrednom susjedstvu. Zapadnom Balkanu je potrebna “evropeizacija” i “zajednička pristupna perspektiva”, naglašava austrijski diplomata i bivši Visoki predstavnik u BiH, Wolfgang Petritsch, prenosi list Tiroler Zeitung:

“Petritsch smatra kako su sporne granice i dalje glavni problem na Zapadnom Balkanu. One se ne mogu dalje mijenjati, jer bi svaki novi preustroj doveo do toga da neki narod negdje postane manjina. Rješenje je u “razgradnji” granica putem evropskih integrativnih procesa. “Ali upravo to ne razumiju oni koji sjede u Briselu. Tamo se mora napraviti novi koncept za cijeli region”, tvrdi Petritsch. Ključ svega je u “ubrzanom približavanju Srbije EU”. Samo Beograd je u stanju da smiri nastojanja Srba u BiH da se otcijepe.

Petritsch: EU mora da zaštiti svoj meki trbuh koji se nalazi na Zapadnom BalkanuPetritsch: EU mora da zaštiti svoj “meki trbuh” koji se nalazi na Zapadnom Balkanu

BiH, već po tradiciji, zadaje najveće brige na Balkanu. Petritsch kritikuje što se ova zemlja i dvadeset godina nakon rata nalazi pod međunarodnim protektoratom. “Vrijeme je da Bosanci i Hercegovci sami preuzmu odgovornost za vlastite greške”, kaže on. Postojanje OHR-a je problematično jer se u njemu nalaze i predstavnici Rusije koji miniraju proces evropeizacije BiH. BiH bi mogla postati i leglo islamističkog terorizma. Stoga se mora boriti protiv trajne socijalne krize u toj zemlji. Izbjeglička kriza je pokazala “koliko brzo se mogu rasplamsati stari konflikti”. Petritsch vjeruje da je “isključeno da će doći do oružanog konflikta”, ali dodaje da bi dolazak izbjeglica mogao izazvati dodatnu destabilizaciju regiona”, prenosi list Tiroler Zeitung.

Napori za suzbijanje ekstremizma u BiH

Slična strahovanja da bi u BiH mogle ojačati ekstremistički elementi iznosi i list Kurier. Ovaj list donosi izvještaj o suđenju u Gracu, gdje se na optuženičkoj klupi našao jedan mladi Čečen, koji je boravio u ratu u Siriji. Njegova “regrutacija” je sprovodena u Gracu, gdje su aktivni islamisti porijeklom iz BiH. Austrijska i bosanskohercegovačka policija su nedavno izvršile hapšenja u Austriji i u BiH, u pokušaju da razbiju tu grupaciju, piše ovaj list i nastavlja:

“Lider vehabija u BiH, Nusret Imamović, napustio je tu zemlju i viđen je na nekim snimcima iz Sirije. Njegov nasljednik, Bilal Bosnić, uhapšen je u septembru 2014, zajedno s još 15 sljedbenika. On je u međuvremenu osuđen na sedam godina zatvora. Potom je SIPA izvela hapšenja još 28 osoba koje se sumnjiče da su podržavale terorizam. Istovremeno je austrijska policija uhapsila 13 osoba u Gracu. Austrijske vlasti su uvjerene da su izvele razbijanje najefektivnije organizacije za regrutaciju sljedbenika IS-a na Balkanu, Austriji i Italiji. Sigurno je jedno: bez obzira na velike napore vlasti BiH, selefije i njihove strukture u toj zemlji nisu pod kontrolom”, piše Kurier.

Selefijske zajednice u BiH obično se nalaze u zabačenim područjima, daleko od očiju javnostiSelefijske zajednice u BiH obično se nalaze u zabačenim područjima, daleko od očiju javnosti

Teroristi kupuju oružje na Balkanu

List Südwest Presse prenosi da je Balkan, a posebno BiH, područje u kojem se još uvijek nalazi dosta oružja koje nije pod kontrolom. Povod za objavljivanje ovog članka je napad ručnom bombom na jedan azilantski dom u Njemačkoj. Bomba je proizvedena u bivšoj Jugoslaviji, piše ovaj list:

Südwest Presse izvještava o oružju koje je u opticaju na crnom tržištu BalkanaSüdwest Presse izvještava o oružju koje je u opticaju na crnom tržištu Balkana

“U BiH trenutno postoji 800.000 primjeraka raznog naoružanja. “Skoro svaki peti stanovnik ove zemlje posjeduje oružje”, prenosi režiser Daniel Harrich, koji je napravio i dokumentarni film o tome kako se oružje sa Balkana, između ostalog i iz BiH, krijumčari do Njemačke. Kalašnjikov na crnom tržištu u BiH košta 125 eura, a na evropskom se za njega mora platiti i do 7.000 eura. Stoga nije čudo da se gomila oružja raznim kanalima krijumčari ka Zapadu. “Mreže koje su uspostavili krijumčari funkcionišu”, tvrdi on. Jedno od žarišta ilegalne trgovine oružjem je Belgija, tvrdi Harrich. Ova zemlja, gledano procentualno i na evropskom nivou, ima najveću populaciju osoba koje potiču iz BiH. Oružje s Balkana se sve češće upotrebljava i za terorističke napade u zemljama EU. Napadi u Parizu u novembru 2015. izvedeni su upravo kalašnjikovima koji su stigli s Balkana”, prenosi Südwest Presse.

DW.DE

  • Autor Azer Slanjankić
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close