BiHPolitika

Saga o referendumu: Dodik u potrazi za izlaznom strategijom

Referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH će biti samo se ne zna kada, tvrdi vlast u RS. Opozicija i analitičari smatraju da se sa ovim pitanjem manipuliše i traži izlazna strategija.

Nakon što je 10. decembra prošle godine Ustavni sud RS potvrdio zakonitost odluke o referendumu u ovom bh. entitetu o radu Suda i Tužilaštva BiH, još uvijek se ne zna kada će on biti i održan. Odluka Ustavnog suda RS još nije objavljena u službenom glasniku.

Aktuelna vlast u entitetu uporno ponavlja da će ovaj referendum biti održan. Ovo je potvrdio i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, gostujući na banjalučkoj Alternativnoj televiziji.

Prema riječima Čubrilovića, nakon što se objavi odluka Ustavnog suda u Službenom glasniku RS, to će uraditi i Narodna skupština.

„Po objavljivanju odluke Ustavnog suda RS i Narodna skupština stiče uslove da i ona objavi svoju odluku u Službenom glasniku. Tada počinje teći i vrijeme za održavanje referenduma. Mi čekamo da se ta odluka objavi, ali ja ne znam kada će ona biti objavljena“, kazao je Čubrilović.

Zašto se odluka Ustavnog suda RS-a ne objavljuje u službenom glasniku niko ne može da kaže, iako je proteklo više od 50 dana od donošenja odluke kojom je potvrđen izbor članova referendumske komisije, koju je Narodna skupština RS izglasala 23. septembra, a na čije imenovanje je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

„To je mimo dosadašnje prakse. Očito je u pitanju neka igra”, kaže predsjednik kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović.

Opšta manipulacija

Dragan ČavićDragan Čavić

Lider Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavićkaže da niko osim onih koji su donijeli odluku o referendumu ne zna kada će ona biti i objavljena.

„Veliko je pitanje da li je podešavanje datuma objavljivanja u službenom glasniku zakonito. Stvari se moraju rješavati u skladu sa zakonom, a ne da neko tempira referendum prema dnevno-političkim potrebama. To zakon ne poznaje. Moram priznati da mi je cijela ova situacija dosta čudna. Svi pravni uslovi su ispunjeni za objavljivanje odluke Narodne skupštine RS o referendumu i od objavljivanja u roku od 50 dana on mora biti održan. Iz meni nepoznatih razloga, očigledno je da se taj datum tempira. Šta je pozadina, to ćemo tek da vidimo. Ne mogu dati ocjenu o čemu se radi izuzev da se razmišlja hoće li uopšte biti referenduma ili neće“, naglasio je Čavić.

Referendum o Sudu i tužilaštvu BiH predmet je jedne opšte manipulacije smatra novi član Partije demokratskog progresa Tihomir Gligorić.

„Na taj način se krije jedan politički kukavičluk umjesto da se jasno izađe, to brani i provede. Ovo je isključivo u svrhu neke propagande koju Milorad Dodik provodi, a ni on sam ne zna kako će to na kraju zavšiti. Ali poznavajući dobro Dodika on je zaista vješt manipultor. On stalno smišlja načine kako da dođe do neke manipulacije sa referendumom, a da ta priča u narodu prođe kao uspješna“, kazao je Gligorić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je izjavio da će odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH biti objavljena kada za to dođe vrijeme. Predsjednik parlamenta RS-a tvrdi da se ne radi ni o kakvom taktiziranju.

„Ne mogu reći da se taktizira nego se žele izbjeći sve pravne zamke. Kada se objavi odluka Narodne skupštine onda je stvar završena. Ne bi dobro bilo da uđemo sa pravnim nedoumicama, pogotovo da se ostavi mogućnost nekih žalbi jer tek onda bi se moglo reći da se radi o taktiziranju“, objašnjava Čubrilović.

Politička analitičarka njemačke organizacije Friedrich-Ebert-Stiftung Tanja Topić smatra da saga o referendumu služi za održavanje političkih tenzija na prostoru BiH.

„S druge strane, razvlačenje sapunice o referendumu može se tumačiti i kao način traženja izlazne strategije, odnosno kako se izvući iz ove priče na jedan bezbolan način a da se sačuva jedna vrsta vjerodostojnosti. Moram da podsjetim da je prvi pokušaj ovog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH 2011. godine nije uspio“, Ističe Topić.

Protiv održavanja ovog referenduma je aktuelna vlast u Srbiji. Isti stav ima i Evropska unija. A visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najavio je da bi mogao iskoristiti bonske ovlasti kada se odluka o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH zvanično objavi.

 

 


Erduan Katana

rfebl@blic.net

U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

RSE

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close