BiHPolitika

„ČAMPARIZACIJA“ SBB-a: Mirsad Đonlagić, njegova supruga i dvije kćerke rade na Univerzitetu u Tuzli

Đonlagić je profesor na Elektrotehničkom fakultetu, supruga Nusreta predaje na Prirodno-matematičkom fakultetu, a kćerke su asistentice na Ekonomskom i Filozofskom fakultetu

(S.M. – slobodna-bosna.ba)

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Mirsad Đonlagić poručio je koalicijskim partnerima iz SDA, nakon jučerašnje sjednice stranačkog Predsjedništva, kako od njih očekuje da počnu raditi na smanjivanju nepotističkog utjecaja u društvu i politici.

 

„To će društveno zlo, prije ili kasnije, ugroziti i samu SDA, čiji će se kadrovi također naći na udaru pohlepe, ucjena ili porodičnih montaža“, upozorio je Đonlagić.

 

On je pozvao građane da budu uvjereni kako „izolirani slučajevi rođačko-političkih zloupotreba službenih ovlasti ne utječu na ukupno povjerenje u institucije i pravosudni sistem“, i ponovio da će se, umjesto „čamparizacije“, SBB zalagati za Strukturalni dijalog i europeizaciju bh. pravosuđa.

 

No, da nepotizam nije raširena pojava samo u institucijama vlasti, pravosuđu ili u javnim poduzećima, nego i u akademskoj zajednici, potvrđuje upravo primjer obitelji Mirsada Đonlagića, čiji su svi članovi zaposleni na tuzlanskim fakultetima.

 

Mirsad Đonlagić je dugogodišnji profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli, a njegova supruga Nusreta predaje na Odsjeku hemije na tuzlanskom Prirodno-matematičkom fakultetu.

 

Supružnici Đonlagić imaju dvije kćerke – Sabinu, koja je asistentica na Ekonomskom fakultetu i Jasminu, asistenticu na Odsjeku za njemački jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

 

„Logično je da smo kao roditelji zadovoljni uspjehom djece“, pohvalio se, svojedobno u stranačkom biltenu (Dnevnom avazu) Mirsad Đonlagić.

 

Njegove su kćerke Sabina i Jasmina Đonlagić, opet, tvrdile kako, premda su im roditelji poznati univerzitetski profesori, nisu imale nikakvih povlastica za vrijeme studiranja.

 

„Ljudi su ponekad, posebno u malim sredinama, skloni da minimiziraju vaše rezultate i da ih prikažu zaslugom vašeg roditelja, brata, rođaka. To opterećuje i vrijeđa, ali… Ne osvrćemo se više na to. Zaista ne razumijemo zašto je teško priznati nekome da je u nečemu dobar, da zna i da dobro radi, bez obzira čiji je sin ili kćerka“, požalile su se Đonlagićeve kćerke novinarima Avaza, odgovarajući na kritike o nepotizmu na Univerzitetu u Tuzli.

 

Podsjetimo, također, da je „Slobodna Bosna“ prva, još u ljeto 2012. godine, objavila da je profesorica Nusreta Đonlagić, dakako po političkoj preporuci SBB-a, imenovana u Upravni odbor Univerziteta u Tuzli, suprotno svim procedurama i pravilnicima. Nakon što je naprasni izbor gospođe Đonlagić medijski problematiziran, Vlada Tuzlanskog kantona je poništila odluku o imenovanjima članova Upravnog odbora Univerziteta.

(S.M.)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close