Sa “Domovinom” u skupštinu Republike Srpske

Stranke čija su sjedišta na području Federacije BiH dogovorile su da u RS na narednim izborima nastupe jedinstveno. U RS je to ocijenjeno kao izborni inženjering, na šta, kako tvrde u Banjaluci, već imaju odgovor.

DW.DE

Devet stranaka, čije je sjedište u Federaciji BiH, uradilo je ono za šta se do sada vjerovalo da je nemoguće, a to je postizanje dogovora o stranačkom jedinstvu na narednim izborima. To znači i iznošenje jedinstvene liste kandidata za parlament RS, ali će se iz ove koalicije, nazvane “Domovina”, birati i predstavnici iz RS u zajedničkim organima. U RS, očekivano, ovaj potez nije naišao na oduševljenje. Predsjednik RS Milorad Dodik sumnja u dobre namjere koalicije 1. mart, koja je i koordinator zajedničke liste “Domovina”.

Zakon o prebivalištu kao odgovor

Dodik: Spriječićemo izbornu manipulaciju Dodik: Spriječićemo izbornu manipulaciju

“Oni imaju pravo da se udružuju, da rade kako misle da treba da rade ali isto tako RS će dati svoj odgovor. Mi ćemo donijeti zakon o prebivalištu, ne treba niko da sumnja u to. On će sadržavati sve osnovne odredbe koje ima predloženi zakon na nivou BiH i mi ćemo ga sprovesti. Nikakvo odbacivanje ili ukidanje zakona od strane visokog predstavnika neće biti moguće. Njegovu odluku ovaj put nećemo poštovati, šta god to značilo”, rekao je Dodik reagujući na formiranje tzv. probosanskog bloka.

Devet stranaka potpisalo je sporazum o zajedničkoj listi za entitetski i državni nivo na narednim opštim izborima u Bosni i Hercegovini. Na zajedničkoj listi se nalaze Demokratska fronta BiH, Hrvatska stranka prava BiH, Posavska stranka, Savez za bolju budućnost BiH, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Stranka demokratske akcije, Stranka dijaspore, Socijaldemokratska unija BiH i Stranka pravde i povjerenja. Emir Suljagić, koordinator koalicije 1.mart, koja je i inicirala potpisivanje, kaže da je sve spremno za izbore: “Do datuma raspisivanja izbora imamo definisano sve što je potrebno da se Centralnoj izbornoj komisiji daju imena kandidata za zajedničku listu.”

Snažnije djelovanje stranaka iz Federacije BiH

Ahmetović: Ovo je pretpostavka za jaču političku ulogu u RS Ahmetović: Ovo je pretpostavka za jaču političku ulogu u RS

Potpisnici dokumenta obavezuju se da će “zajedničkim nastupom na predstojećim izborima stati iza zahtjeva koje su postavili povratnici, izbjegla i raseljena lica, te ih na taj način ohrabriti da učestvuju u izbornom procesu i izaberu one kandidate za koje smatraju da će najbolje zastupati njihove interese”.

Sadik Ahmetović (SDA) kaže da je ovim potpisivanjem omogućeno snažnije djelovanje stranaka iz Federacije BiH u RS: “Mislim da smo stvorili pretpostavke za jedan snažniji iskorak u RS i vjerujem da ćemo time dobiti veću snagu da integrišemo BiH na cijelom njenom prostoru”.

Slično misli i Fehim Škaljić iz SBB BiH: “Smatramo da je to unapređenje izbornog procesa u BiH i da će to rezultirati značajnijim uticajem u strukturama vlasti u RS.”

U BiH može svako sa svakim

U SDS-u, najvećoj opozicionoj partiji u RS, kažu da je koalicija 1. mart i formirana kako bi se pomogao izborni inženjering na proteklim izborima u Srebrenici. Mladen Bosić lider SDS-a kaže da se i sada radi o istom pokušaju: “Ista situacija je i sada kada se zagovara izborna manipulacija. Ne znam jedino da li je i ovo u dogovoru sa Miloradom Dodikom. U svakom slučaju vlast u RS je dužna da spriječi bilo kakvu političku izbornu manipulaciju koja se pokušava na ovaj način sprovesti.”

Ko će s kim pregovarati o ulasku u vlast nakon predstojećih izbora? Ko će s kim pregovarati o ulasku u vlast nakon predstojećih izbora?

Među strankama potpisnicama je Hrvatska stranka prava za BiH u kojoj kažu da im je bitno da budu dio pobjedničkog tima na narednim izborima. Javnost sada postavlja pitanje šta imaju zajedničko recimo SBB BiH, SDA i “pravaši” s obzirom da su u političkim sukobima na državnom nivou, ali i bez zajedničkih političkih stavova, bez obzira o kojem nivou se radi.

S druge strane na sceni u RS je tzv. ukrupnjavanje opozicije, ponovo protiv Milorada Dodika, pa mnogi konstatuju da je riječ samo o pukoj borbi za vlast a ne o višim interesima građana koje predstavljaju.

“Činjenica je da je današnje bavljenje politikom isključivo motivisano borbom za vlast i funkciju koja obezbjeđuje lagodan život. Kada vidimo BiH više ne znamo koje su stranke nacionalne, koje su građanske, liberalne…Svako sa svakim može jer se izbrisala ideološka matrica političkih stranaka. Tako da može ljevica sa desnicom, centar sa lijevim i sa desnim…Svako ovdje sa svakim može, a rezultat je stalna politička kriza”, kaže Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle.

SDP BiH (ni)je pozvan

SDP Zlatka Lagumdžije nije dio nove koalicije SDP Zlatka Lagumdžije nije dio nove koalicije

Zanimljivo je da među “probosanskim” partijama nema SDP-a BiH koji, kako tvrde u ovoj stranci, nije ni pozvan da učestvuje u potpisivanju sporazuma. Potpredsjednik SDP-a Denis Bećirević potvrdio je da stranka nije dobila poziv da učestvuje u ovoj koaliciji: “Po pitanju kako i na koji način SDP izlazi na izbore, odlučiće organi SDP-a, prije svega glavni odbor i predsjedništvo stranke.”

S druge strane u koaliciji 1. mart demantuju navode da nisu uputili poziv SDP-u, navodeći da naknadni pristup ovoj koaliciji neće biti moguć. “Znamo ko je unutra i znamo da nema nazad. Od sada su ova vrata zatvorena. Na zajedničkoj listi, koja će se zvati Domovina su stranke koje su bile tu. One koje nisu, neće biti na zajedničkoj listi, jer su sve dobile pozive i oglušile se o njih”, kaže Suljagić navodeći da će imena kandidata biti poznata već tokom aprila.

Autor: Dragan Maksimović, Banjaluka

Odgovorni urednik: Azer Slanjankić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close