Andreas Scheurer: “Erdoğanova Turska’ nije Europa”

Zabraniti Twitter, prijetiti oporbi – za generalnog tajnika bavarske stranke CSU, Andreasa Scheuera, je kap prelila čašu. Pristup Turske EU-u ne smije uslijediti, ističe on. Reakcije iz Berlina i Bruxellesa su suzdržane.

DW.DE

Generalni tajnik bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), Andreas Scheurer, je svojom izjavom o Turskoj poprilično uzburkao duhove u Berlinu. On je naime u ponedjeljak navečer uputio zahtjev da se stopiraju pristupni pregovori Turske s Europskom unijom. “Polako postaje jasno da ‘Erdoganova Turska’ ne pripada Europi”, izjavio je Scheurer u Münchenu. “Zemlja u kojoj vlada prijeti svojim kritičarima i nogama gazi demokratske vrijednosti, ne može biti dio Europe”, kazao je Scheurer i dodao da za Tursku ne dolazi u obzir ništa više nego privilegirano partnerstvo, kao i da CSU svakoga, tko se borio za punopravno EU članstvo Turske, poziva “da se konačno od toga odmakne i priključi se pravom kursu CSU-a”. Ta primjedba je bila upućena SPD-u i Zelenima. Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU), Angela Merkel, također zagovara privilegirano partnerstvo.

Andreas Scheuer Scheurer smatra da za Tursku u obzir dolazi samo privilegirano partnerstvo

Potrebe za akutnim djelovanjem nema, kazala je pred okupljenim novinarima u utorak šefica skupine bavarskih CSU parlamentaraca u Berlinu, Gerda Hasselfeldt. “Naš stav je od početka bio da se Turska ne treba primiti u EU i da slijedimo princip privilegiranog partnerstva”, kazala je Hasselfeldt. Ona je dodala da je zabrinjavajuće to što se trenutačno odigrava u Turskoj te da će se pozorno pratiti daljnji razvoj. Više od toga se od nje nije moglo čuti, a ni novinari nisu htjeli detaljnije pitati.

Ni sestrinska stranka CDU se nije previše uzrujavala. Ali su makar upućene kritike zbog ograničavanja korištenja socijalnih mreža poput Twittera i Facebooka u Turskoj. U jednoj demokraciji mora biti omogućeno izjašnjavanje putem tih kanala, poručeno je iz CDU-a.

“Nije u skladu sa slikom moderne Turske”

Od drugih stranaka zastupljenih u Bundestagu – SPD-a, stranke Zelenih i Ljevice – se nije moglo ništa čuti o Scheurerovim izjavama. No, Turska je ipak ovih dana na europskoj agendi. U noći s nedjelje na ponedjeljak je turski premijer Recep Tayyip Erdoğan je u svome pobjedničkom govoru najavio da će svoje protivnike goniti “sve do u zadnja skrovišta”. Istaknuo je da će njegovi protivnici morati “platiti visoku cijenu” za optužbe i kritike iz proteklih mjeseci.

Dr. Rolf Mützenich Mützenich ističe da je potrebno poštivati temeljnja prava i slobodu mišljenja

Zamjenik predsjedatelja frakcije SPD-a u Bundestagu, Rolf Mützenich, je u jednom intervjuu izjavio da Erdoğanove prijetnje “nisu u skladu sa slikom jedne moderne Turske”. Mützenich je dodao da je u pristupnim pregovorima s Europskom unijom potrebno tematizirati poštivanje temeljnih prava i slobode izražavanja. Vanjskopolitički glasnogovornik unije CDU/CSU u Bundestagu, Philipp Mißfelder (CDU), je izrazio zabrinutost zbog razvoja u Turskoj: “Odnos prema tom NATO partneru je težak, jer Tursku trebamo kao važnog saveznika, a nismo ni ravnodušni prema razvoju u zemlji.”

Pristup EEA-u kao alternativa?

O mogućem pristupu Turske EU-u se međutim odlučuje u Bruxellesu. Tek protekle jeseni su, nakon trogodišnje stanke, ponovno pokrenuti pristupni pregovori, koji su započeli 2005. Pregovori su podijeljeni u 35 poglavlja, ali su brojna poglavlja blokirana prije svega zbog neriješenog pitanja oko Cipra. Turska sjeverni dio tog sredozemnog otoka drži okupiranim od 1974.

Jean Asselborn Asselborn: velike razlike između EU-a i Turske

Ne može se bez daljnjeg prihvatiti činjenica da u pitanjima, koja se tiču temeljnih vrijednosti, postoje tako velike razlike između EU-a i Turske, kazao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn u razgovoru za berlinski Tagesspiegel. Asselborn se međutim ne slaže sa Scheurerom.

Predsjedatelj odbora za vanjskopolitička pitanja u Europskom parlamentu, Elmar Brok, u izjavi za isti berlinski list je iznio drugi prijedlog. On je kazao da je došlo vrijeme da se razmisli o tome je li možda srednjoročno pametnije rješenje za Tursku članstvo u Europskom gospodarskom prostoru (EEA – European Economic Area). Brok je istovremeno relativizirao tu izjavu, navodeći kako kasniji pristup EU-u nije isključen. Europskom gospodarskom prostoru pripadaju i zemlje koje nisu članice EU-a, na primjer Norveška.

Autori: Kay-Alexander Scholz / Marina Martinović

Odgovorni urednik: Svetozar Savić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close