Reis Kavazović: Zločine u BiH nisu činili neobrazovani, već neodgojeni ljudi

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, obraćajući se na Međunarodnom simpoziju „Promocija mira u svijetu kroz međureligijski dijalog i jedinstvo vjera“, koji je jučer završen u Rimu, kazao je kako je bosansko ratno iskustvo pokazalo da iza mnogih zločina koji su počinjeni u BiH nisu stajali ljudi kojima je nedostajalo znanja i obrazovanja, već oni kojima je nedostajalo morala i odgoja, saopćili su iz ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Zbog toga su, rekao je ef. Kavazović, trajni mir i povjerenje među ljudima u uzročno-posljedičnoj vezi i da bez povjerenja nema ni mira te da se nepovjerenje hrani predrasudama, historijskim falsifikatima i neznanjem, a povjerenje istinom, pravdom i autentičnim znanjem.

Govoreći o vjerskim zajednicama u postkonfliktnom periodu, reisu-l-ulema je rekao da se od vjerskih zajednica očekuje da otklanjaju štetu koju je sukob prouzrokovao i da iznova grade mir i obnavljaju povjerenje, naglasivši da je bosansko poratno iskustvo pokazalo dobre primjere promoviranja mira i međusobnog povjerenja, piše Patria.

Ef. Kavazović je rekao da nije dovoljno imati samo dobru volju da se zajedno radi sa drugima na izgradnji mira, nego je potrebno imati osposobljene kadrove i iskrenu posvećenost dijalogu.

Osim ef. Havazovića, na simpozijumu u Rimu između ostalih učestvovali su i Franko Fratini, bivši šef diplomatije Italije, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, Tomislav Karamarko, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, Mihail Razvan Ungureanu bivši premijer Rumunije, Erhard Busek, bivši generalni sekretar Pakta stabilnosti.

nap.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close