Radiosarajevo.ba – Intervju s Amrom Babić

Četrdesetpetogodišnja Amra Babić, načelnica bosanskohercegovačke općine Visoko, nakon lokalnih izbora u Turskoj više nije jedina pokrivena načelnica u Evropi i dijelu Turske koji pripada Aziji, što je bio slučaj dosad. 

Prema rezultatima lokalnih izbora u Turskoj na mjesto načelnika u općini Meram, u turskom gradu Konyi s najviše osvojenih glasova izabrana je Fatma Toru koja je time postala i prva pokrivena načelnica jedne općine u Turskoj.

Toru se na kandidaturu odlučila nakon što je Velika narodna skupština Republike Turske na zahtjev vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Partija) ukinula zabranu nošenja marame u javnim ustanovama.

U razgovoru za Agenciju Anadolija Babić je izrazila oduševljenje jer više nije jedina pokrivena načelnica u Evropi. “Ako ima samo jedna mala sekunda mog doprinosa u uspjehu moje prijateljice, kolegice i sestre Fatme, onda sam ja zaista sretna“, poručila je ona.

VISOKO AMRA BABIC3

Babić pojašnjava da je pratila izborne rezultate u Turskoj i na taj način vidjela da je jedna od načelnica s maramom.

Tokom razgovora Babić kaže da je imala mnogo prilika da govori o svojoj marami te da je uvijek isticala da je to njeno opredjeljenje, njen životni stil i da to nema veze s kvalitetom posla koji obavlja.

Novoizabranoj načelnici u Turskoj poručuje da bude hrabra, da će joj trebati mnogo snage jer će se baviti jako teškim poslovima.

“Svaki posao zahtijeva svoje žrtve, a svaka odluka koju donosite ima utjecaj na život ljudi. Treba slušati glas ljudi. Neka načelnica sluša glas naroda i neće imati nikakvih problema”, poručila je Babić turskoj načelnici Toru.

Odgovor je u nama

Govoreći o položaju pokrivenih žena u javnom, društvenom i političkom životu u BiH, Evropi i svijetu Babić je kazala da se nekada tom problemu pristupa s previše pažnje, ali da ima i situacija kada se ne pridaje dovoljno pažnje.

“Ne postoji nijedan razuman razlog zbog čega žene s maramom ne bi bile dio društva i potpuno integrisane u bilo koji oblik društvene aktivnosti. Odgovor leži u društvu, ali i u nama samima”, pojasnila je Babić.

VISOKO AMRA BABIC2

Prema njenom mišljenju, stvari se ipak mijenjaju na bolje.

“Ali mislim da se stvari ne mijenjaju mnogo kada je riječ o predrasudama. Ljudi imaju predrasudu da je marama nešto što je zastarjelo, patrijarhalno”, pojasnila je Babić. Dodaje da u BiH ima mnogo pokrivenih žena i da više nikome nije interesantno pričati o tome, jer to više ne predstavlja problem.

Ona ističe da ljudima jednostavno treba objasniti da je to pravo svake žene.

“Nosim maramu više od 20 godina i to je moje lično opredjeljenje i nikad nisam dozvolila da mi predstavlja smetnju u mojoj karijeri“, kazala je Babić.

VISOKO AMRA BABIC4

Dodaje da su dan nakon izbora iz općine Visoko poslali nekoliko pisama u Tursku i čestitali izborni rezultat njihovim prijateljima u prijateljskoj zemlji.

“Ovo je jako značajan korak za demokratiju, jednakopravnost spolova, toleranciju i Turska je i na tom polju položila još jedan veliki ispit“, pojasnila je Babić.

Njeno mišljenje je da u politici, posebno ženama, marama može biti samo prednost, ne može im nikako biti smetnja.

“Žena s maramom ipak šalje poruku da ona poštuje Božije zakone, da se ona ponaša u skladu s moralnim principima i normama koji nisu samo vjerski nego su univerzalne vrijednosti. Šalje poruku da takva osoba neće lagati, varati, da neće pokušati da nanese štetu drugoj osobi, da će takva osoba uvijek paziti šta radi“, kazala je Babić.

(Radiosarajevo.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close