Reakcije na pad Vlade FBiH

Imamo još nekoliko instanci koje trebaju o tome da kažu svoju riječ, prije svega Dom naroda, gdje ćemo vidjeti kako će se diskusija voditi. Također, vidjet ćemo da li će Klub Bošnjaka pokrenuti vitalni nacionalni interes, kazao je federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Adil Osmanović

(Oslobođenje)

Povodom izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Adil Osmanović za Fenu ocijenio je ovu odluku Predstavničkog doma Federalnog parlamenta kao pokretanje inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi.

-Imamo još nekoliko instanci koje trebaju o tome da kažu svoju riječ, prije svega Dom naroda, gdje ćemo vidjeti kako će se diskusija voditi. Također, vidjet ćemo da li će Klub Bošnjaka pokrenuti vitalni nacionalni interes – kazao je Osmanović.

Šef Kluba poslanika SDP-a Jasenko Selimović naglasio je da je ova odluka očekivana s obzirom da je prije 12 mjeseci bilo jasno da parlamentarna većina ima dovoljan broj glasova za izglasavanje nepovjerenje vladi Federacije BiH.

Selimović: U Domu naroda ima 36 delegata za izglasavanje nepovjerenja

-Ovo je samo prvi korak u rekonstrukciji izvršne vlasti u FBiH. Vjerujemo da će predsjednik Federacije Živko Budimir postupiti prema zaključku parlamenta i konačno poslušati volju parlamenta, te pristupiti konsultacijama i izboru nove vlade u najkraćem mogućem roku – rekao je Selimović.

Potvrdio je da u Domu naroda ima 36 delegata za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH, što smatra da je sasvim dovoljno da nepovjerenje bude izglasano. U slučaju da se pokrene vitalni nacionalni interes kontatirao je da to ne odlaže izvršenje iz razloga što se ne radi o utvrđivanju vitalnog nacionalnog interesa.

-Prema Ustavu postoje tri različite procedure na osnovu kojih se pokreće, odnosno šta je nacionalni interes. Ovdje se govori o pokretanju procedure za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa – kazao je Selimović.

Uvjeren je da će predsjednik FBiH Živko Budimir, kao što je i obećao, za dan, dva poslati prema Domu naroda prijedlog za imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH, tako da ćemo, kako navodi, imati kompletno vijeće za vitalni nacionalni interes.

-Tako da bez obzira da se pokrene procedura utvrđivanja vitalnog nacionalnog interesa u roku od sedam dana mora se reagirati, te su svi uvjeti ispunjeni da se cijeli proces deblokira – zaključio je Selimović.

Škaljić: Ubrzati proces imenovanja nove vlade

Očekujemo da će predstavnici političkih partija, koji čine novu parlamentarnu većinu već odmah po zasjedanju Doma naroda biti u prilici predsjedniku Federacije Živku Budimiru podnijeti prijedlog sastava nove vlade – rekao je danas nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi FBiH predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić.

Nakon odluke o izglasavanju nepovjerenja Vladi FBiH, istakao je da je usvojeno i pet zaključaka koji definiraju šta je to što će bivša vlada moći raditi u periodu dok se ne izabere nova vlada.

-Ono što je karakteristično zaključcima to je zaključak koji se odnosi na predsjednika Federacije BiH Živka Budimira u kojem se njemu stavlja u zahtjev da ubrza proces imenovanja nove vlade – naglasio je Škaljić.

Podsjetio je da je na osnovu opsežne rasprave u kojoj su učestvovale sve parlamentarne stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH izglasana odluka, kojoj se utvrđuje nepovjerenje vladi Federacije BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close