Dogodilo se na današnji dan – 13. februar

Događaji:
1633. – Italijanski astronom Galileo Galilej stigao je u Rim za suđenje pred Inkvizicijom zbog tvrdnje da se Zemlja okreće oko Sunca. Osuđen je na kućni pritvor na svom malom imanju nedaleko od Firence. Umro je u 77. godini života iznemogao i slijep, 8. januara 1642. Vatikan je tek 359 godina kasnije (1992) priznao svoj poraz.

1895. – Patentiran je filmski projektor.

Rođeni:

1682 – Giovanni Piazzetta, italijanski slikar
1801 – Janoš Kardoš slovenački evangelistički svećenik, pjesnik, pisac, prevodilac i političar u Mađarskoj
1873 – Fjodor Ivanovič Šaljapin, ruski operski pjevač
1888 – Georgios Papandreou, grčki političar i državnik
1900 – Ivo Šeremet, bosanski impresionist
1903 – Georges Simenon, belgijski književnik
1933 – Kim Novak, američka glumica
1946 – Liza Minnelli, američka glumica i pjevačica
1947 – Bogdan Tanjević, crnogorski košarkaš i trener
1950 – Peter Gabriel, engleski muzičar
1955 – Zlatan Čolaković, bosansko-hrvatski književnik

Umrli:
1542 – Katherine Howard, peta supruga Henrika VIII
1662 – Elizabeta Stuart, kraljica Češke

1883 – Richard Wagner, njemački skladatelj. Pričamo o još jednom velikom skladatelju koji je svojim postojanjem uveličao glazbu i njeno značenje te ostavio veliko naslijeđe svim generacijama koje su dolazile a to su njegova djela smatrana kao njegovo najveće blago.
Rođen je 22. svibnja 1813. godine u Leipzigu kao dijete u velikoj porodici oca policijskog službenika Carla Friedricha i majke Johanne Wagner.
Kao mladić počeo je raditi uz preporuku svog starijeg brata kao ravnatelj zbora, da bi nakon toga skladao svoju prvu operu “Die Feen” koja će svoju veliku premijeru doživjeti tek 50 godina kasnije.
Kao i svi veliki genijalci, virtuozi Wagner kao ne tako običan čovjek u smislu njegove nadarenosti, nije imao lak početak. Može se reći da su ga životne nedaće itekako napadale i nisu mu dale puno prostora za opuštanje.
Njegovi problemi su zapravo počeli kad se odlučio oženiti za glumicu Minnu Planer s kojom se seli u Rigu nakon što je tamo dobio posao ravnatelja opere. No njihova selidba i novi život je na kraju rezultirao Minninim bijegom sa jednim vojnim časnikom od kojeg se nakon nekog vremena vratila svom mužu koji joj je oprostio nevjeru.
U tom dosta teškom periodu za Richarda Wagnera nastupaju i financijske poteškoće zbog kojih će bračni par biti prisiljen bježati iz Rige brodom za London kad je za vrijeme jedne od oluja dobio nadahnuće za operu Der Fliegende Holländer (Leteći Holandez), nakon čega slijedi period velikog stvaralaštva kad počinje raditi aranžmane za druge skladatelje.
U svom životu pored glazbe Wagner se angažirao i na drugim područjima, a jedna od njih je bila i politika kad se za vrijeme boravka u Njemačkoj pridružio lijevoj fronti. U to vrijeme 1849. godine saksonski kralj Friedrick August II raspustio je parlament i ispriječio donošenju ustava za jedinstvenu državu, nakon čega izbija ustanak u kojem svoju ulogu ima i Wagner kad kreću brojna uhičenja zbog čega se odlučio na bijeg iz Njemačke kada 12 godina odlučuje živjeti u izbjeglištvu dok se politička situacija ne promijeni.
Kroz svoj život i radni vijek kao veliki skladatelj bilježi i sukobe s drugim vjerskim grupama. Naime poznato je da 1850. godine pod pseudonimom objavljuje djelo Das Judenthum in der Musik (Židovstvo u glazbi) kojim napada Židove tvrdeći kako nisu sposobni biti veliki skladatelji i kako je njihov cilj jedino steći veliku popularnost, a to nije bit vrhunskog skladatelja i umjetnika. Smatrao je kako su prije svega štetan element njemačkoj kulturi.
Dakle, kao što se može vidjeti iz priloženog Wagner je zaista bio veliki skladatelj, ali kao čovjek po mnogima nije zaslužio mjesto koje ima u glazbi. Mi ćemo prije svega istaknuti da je napisao par dobrih djela i zbog toga ćemo ga pamtiti, a ne zbog njegovog političkog ili nekog drugog oblika razmišljanja. Umro je 13. veljače 1883. godine u Veneciji.

1942 – Fehim ef. Spaho, bosanskohercegovački reisu-l-ulema
1967 – Forough Farrokhzad, iranska književnica i režiserka
1974 – Robbie Williams, engleski pjevač i zabavljač
1944 – Jerry Springer, američki televizijski voditelj

13. februar (veljača) (13.2.) je 44. dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine ima još 321 dan (322 u prestupnoj godini).

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close