Reakcija sindikata na izjave ministra Ugarka

U povodu učestalih neargumentovanih, proizvoljnih i paušalnih napada na državne službenike i namještenike u Zeničko-dobojskom kantonu, a kojima se pridružio i ministar privrede Đemil Ugarak prilikom razgovora sa čelnim ljudima Privredne komore, Koordinacioni odbor sindikalnih organizacija Zeničko-dobojskog kantona ministra Ugarka pita sljedeće:
– Zna li ministar Ugarak ko u organima državne službe donosi odluke o isplatama dugovanja privredi. Radnici ili ministri?
– Zna li ministar Ugarak ko je, na osnovu čega i kada prebrojao krvne zrnce zaposlenih u Kantonalnoj administraciji, da tako hrabro iznosi procente ko koga kontroliše u zgradi Kantona i koja je veza parlamentarne većine sa zaposlenim državnim službenicima i namještenicima?
– Zna li ministar Ugarak da Sindikat ulaže nadljudske napore da u organima državne službe onemogući svaki oblik institucionalnog i vaninstitucionalnog političkog pritiska koji u pravilu dolazi poslije instaliranja svake nove Kantonalne vlade koja ima za cilj politički ih instrumentalizirati i »pretpočiniti« za interesevladajuće političke elite, bilo iz kojeg političkog centra?
– Zna li, na kraju ministar, da nije dobro političku ili stručnu nesposobnost sadašnje a i dosadašnjih Vlada Zeničko-dobojskog kantona adresirati na pogrešnu adresu. Ljudi u ovoj zemlji znaju da o pravima građana, pa i privrede odlučuje sposobnost ili nesposobnost Vlade, a ne činovnici bilo kojeg nivoa?
– Državni službenici i namještenici u Zeničko-dobojskom kantonu među prvim u ovoj branši su stručno certificirani od strane međunarodno ovlaštenih institucija i kao takvi su zaslugom, između ostalog i Vas ministre Ugarak kažnjeni kašnjenjem plaća. Mi smo zapamtili i teža vremena i znamo da ćemo i ovo prevazići. S Vama ministre ili bez Vas. Kako ste krenuli udarati naslijepo i napogrešnu adresu sve nam se čini da će to biti bez Vas.

S poštovanjem.

PREDSJEDNICA
Valjevac Edina

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close