Australijski magazin o “bosanskim Zmajevima”: Fudbal je u BiH svjetlo na kraju tunela

Poznati australijski sportski magazin “The Roar” objavio je priču o usponu Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

“Dok je sva pažnja usmjerena na fudbalske velesile Francusku, Englesku i Španiju, vrlo malo je onih koji su primijetili dešavanja u grupi G koja bi mogla postati posebna sportska priča”, navodi ovaj poznati magazin.

The Roar ukazuje da bi Fudbalska reprezentacija BiH, u slučaju da ostane na prvoj poziciji u svojoj grupi G, ostvarila historijski uspjeh direktnim plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Brazilu naredne godine.

“BiH je trenutno na čelu grupe G. To je vrlo zanimljivo i impresivno za naciju koja se još bori da dođe sebi poslije krvavog rata iz 1990-tih”, navodi se u tekstu.

Ovaj list podsjeća na činjenicu da mnogi ljudi u BiH žive u teškim ekonomskim uslovima napominjući da je fudbal u toj zemlji “svjetlo na kraju tunela”.

“Za mnoge od 3,5 miliona stanovnika BiH uspjesi Fudbalske reprezentacije su način da se malo udalje od gole i sumorne borbe za život”, piše ovaj magazin.

Međutim, australijski list podsjeća da su Zmajevi u ključnim momentima, u nekoliko navrata propustili plasman na neko veliko fudbalsko takmičenje.

“Ali sada za BiH sve ide perfektno jer njihov tim do sada nije poražen u kvalifikacijama i bili su odlični u svim utakmicama koje su odigrali u grupi G”, navodi The Roar.

Australijski magazin naglašava da fudbalska reprezentacija BiH ima veliki broj svjetski poznatih fudbalera.

“BiH će se i u nastavku najviše osloniti na napadača Manchester Cityija Edina Džeku koji je do sada u kvalifikacijama postigao sedam golova. Ali u nacionalnom timu on nije sam, tu su i maestralni igrač Rome Miralem Pjanić, napadač Stuttgarta Vedad Ibišević i kreator igre BiH Zvjezdan Misimović”, piše ovaj magazin.

“The Roar” navodi da BiH ima velike šanse da se plasira na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

“Sa impresivnim napadom postigli su čak 18 golova, a sa čeličnom odbranom primili samo tri. Sa prosjekom starosti fudbalera od 26 godina i nekoliko vrhunskih fudbalera koji nastupaju za najbolje evropske timove, izgleda da BiH nikada nije bila bliže plasmanu na jedno veliko takmičenje”, piše poznati australijski magazin.

Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close