Vjerom se suočiti sa izazovima današnjeg nemirnog života

Uskrsli Krist je živ i pred nama je, ne samo u Galileji, nego svugdje i za svagda. Treba nam ta sigurnost vjere kojom ćemo se suočiti sa svim izazovima današnjeg nemirnog života – poručio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u poruci povodom jednog od najznačajnijih katoličkih praznika Uskrsa.

On je danas u Sarajevu pročitao uskršnju poruku koju je napisao tokom učešća u konklavama za izbor novog pape, a u njoj je pozvao na vraćanje vjeri i svim ljudskim vrijednostima.

Ocijenio je opasnim za čovjeka sekularizam koji mu se agresivno nameće u ime demokratije. Plod takva sekularizma, smatra kardinal Puljić, je relativizam koji ruši naravni zakon i ugrožava identitet ljudskoga bića kao muško i žensko, te svetost braka kao naravne ustanove od samog početka stvaranja.

– Kako ne dići glas u odbranu naravnog zakona kada se ubija nada u čovjeku što ga vodi u izravnu smrt, bilo da sam diže ruku na sebe, bilo da ubija život prije rođenja, bilo da ozakonjuje ubojstvo prije prirodne smrti, bilo da proglašava znanošću ubijanje embrija u epruveti začeta, bilo da se na svakom koraku ostvaruje nasilje nad čovjekom – istaknuo je.

Nadbiskup vrhbosanski poručuje da nam je toliko potrebna svetost braka, obiteljskog zajedništva, svećeničkog poslanja i redovničkog posvećenja.

– Zapaljena uskrsna svijeća treba zasjati u našim srcima kao snaga nove evangelizacije u ovoj Godini vjere. To uskrsno svjetlo treba obasjati i prožeti naše životno uvjerenje kojim ćemo izgrađivati javno mnijenje, društveno uređenje i čovjekovo dostojanstvo – istaknuo je Puljić.

On je pozvao da se zaziva uskrsli Gospodin kako bi zacijelio sve naše rane. Posebno one rane koje je mržnja nanijela, a sebičnost i oholost nametnula. Trebamo snagom vjere u uskrsloga Krista, dodao je kardinal Puljić, liječiti sve ono što su sekularizam i relativizam zatrovali u ljudskim srcima, a što nije moguće samo ljudskim snagama ozdraviti.

– Zato i ja s posebnom radošću želim da vas uskrsno svjetlo obasja i učini vaše korake sigurnijim i hrabrijim. Želim također puninu radosti uskrsnuća Kristova svakom osobno i vašim obiteljima, koja će vas povezivati u zajedništvo svjedoka vjere. Podijelimo radost Uskrsa sa svim ljudima dobre volje s kojima dijelimo ovo izranjeno, ali Bogom dano podneblje – zaključio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uskršnju poruku.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close