Privrednici nezadovoljni izmjenama Zakona o javnim nabavkama

ZAMM media CONSULTING d.o.o. kao član Privredne komore Kantona Sarajevo, zatražio je da se poslovna zajednica izjasni o najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama smatrajući da je potrebno nešto poduzeti u cilju zaštite sistema javnih nabavki u BiH.

U pismu obraćanja povodom najnovijih izmjena Zakona o javnim nabavkama BiH, navodi se da se izmjene i dopune odnose na ključne stvari ovog zakona iz percepcije ponuđača i prevencije korupcije, jer se odnose na rješavanje žalbe u drugostepenim organima, odnosno na novu organizaciju Ureda za razmatranje žalbi i takse koje se podnose u postupcima javnih nabavki.

Tako izdvajaju član 49a. ZJN koji kaže da se osnivaju još dvije ispostave Ureda za razmatranje žalbi i to u Mostaru i Banja Luci, koji će imati po pet članova, dok se nigdje ne navodi nacionalni sastav tih ureda, što može izazvati pravi haos u ovoj oblasti, smatraju u ovoj firmi.

Dalje, član 50b se odnosi na plaćanje taksi koje su sada već dosta uvećane iako je došlo do proširenja kapaciteta URŽ-a. Samo kad se pogleda da je za tendere na kojima učestvuju mali privrednici taksa od 2000 do 5000 KM, ovdje se gubi smisao pravde i pravičnosti kao i osnovni princip prava, pravo na žalbu, smatra ova članica komore.

“Ova dva člana idu iz krajnosti u krajnost jer u jednom dijelu se povećava broj uposlenih u URŽ-u, a u drugom smanjuje mogućnost ulaganja žalbe za najmanje 70%, jer nikome na pada na pamet zarobljavati 5000 KM pogotovo što nikad nismo sigurni u ishod odluke URŽ-a jer do sada nisu pokazali dosljednost svojih odluka”, navodi se u pismu obraćanja.

S druge strane, od 18.11. sve žalbe podnesene za ugovorne organe sa sjedištem u entitetima ispod 800.000 KM neće biti razmatrane do formiranja ureda u Mostaru i Banja Luci, a kako su naši političari pohitni, postoji mogućnost da to ne bude u narednih 6 mjeseci, navodi se u pismu ZAMM media CONSULTING, koji su smatraju da u ovim izmjenama i dopunama ima još mnogo propusta, ali su ovi jedni od ključnih, koje mogu iznijeti.

Također, mišljenja su da bi se ovom pitanju trebala pokrenuti i veća medijska pažnja jer se ovim izmjenama urušava kompletan sistem Javnih nabavki u BiH.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close