NogometSport

Preminuo Johan Cruyff

Proslavljeni nogometaš i trener

ODLAZAK LEGENDE Preminuo Johan Cruyff

Proslavljeni nogometaš i najbolji fudbaler Evrope u prošlom stoljeću Johann Cruyff preminuo je danas u Barceloni nakon borbe sa teškom bolešću u 68. godini života.

Bivši holandski reprezentativac i igrač Barce se već dugo u borio sa rakom pluća.

– Sa tugom obavještavamo da je Johan Cruyff preminuo, okružen porodicom, nakon žestoke borbe protiv bolesti u Barceloni. Molimo vas da poštujete privatnost njegove proodice tokom ovih teških i tužnih trenutaka”, saopćeno je na njegovom siteu.

Cruyff je jedan od najboljih primjera filozofije totalnog nogometa te se smatra jednim od najboljih igrača svih vremena.

Nakon penzionisanja 1984. uspješno je vodio Ajax i kasnije Barcelonu, sa kojom je i osvojio Ligu prvaka.

Prema statistici IFFHS-a, 1999. godine proglašen je evropskim igračem 20. stoljeća te drugim najboljim svjetskim igračem u istom stoljeću nakon Peléa. Za isti period France Football postavio ga je na 3. mjesto.

Triput je osvojio Zlatnu loptu (1971, 1973 i 1974).

Cruyff je bio jedna od najvećih fudbalskih ikona svih vremena, prvo ime koje se vezuje za totalni fudbal Rinusa Michelsa.

Smatra se tvorcem sadašnje Barcelone, jer je upravo on udario temelje ofanzivnog nogometa koji sada Barca prikazuje i oduševljava sve širom planete

Autor: Al. Ti.

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close