NogometSport

Cijeli stadion skandirao ustaški pozdrav “Za dom spremni”

Tokom utakmice fudbalskih reprezentacija Hrvatske i Izraela stadionom u Osijeku odjekivao je zloglasni ustaški pozdrav “Za dom spremni”, a o tome u tamošnjoj javnosti nema ni riječi kritike.

“Hrvatska glumi da je dio ‘uljuđene’ Evrope tako što prije utakmice minutom šutnje odaje počast žrtvama terorističkih napada u Briselu, nakon čega njeni najviši funkcioneri i ugledne ličnosti ‘ne čuju’ fudbalski ‘puk’ dok slavi hrvatske teroriste i njihova zlodjela”, piše novinar “Index.hr” Zvonko Alač.

On postavlja pitanje da li uopšte treba podsjećati kako su tokom Nezavisne Države Hrvatske (NDH), zasnovane na rasnim zakonima, koncentracionim logorima i državnom teroru i pod pozdravom “Za dom!” i otpozdravom “Spremni!” prolazili upravo Jevreji?

“Očigledno treba: morali su nositi Davidovu zvijezdu, nisu se smjeli kretati poslije mraka, oduzeta su im građanska prava i imovina i, konačno, sistematski su istrebljivani, kako bi se poglavnik mogao pohvaliti fireru da smo riješili jevrejsko pitanje”, ističe Alač.

On podsjeća da su Jevrejima u NDH paljene i minirane bogomolje, iz udobnih stanova i kuća izbacivani su u pretrpane stočne vagone prema masovnim stratištima, od Jasenovca do Aušvica.

“Hrvatski reprezentativci, selektor, pa i predsjednik Hrvatskog fudbalskog saveza odreda ističu da im je Osijek, u kojem se desio navedeni ispad, ‘grad u kojem se najbolje osjećaju’, tamošnji stadion ‘najsretniji’, a navijači, koji su po velikoj hladnoći ispunili stadion na utakmici s Izraelom, ‘zaslužuju posebnu zahvalnost i priznanje”, kaže se u tekstu.

Novinar “Indexa” konstatuje da o skandiranju, koje bi svugde bilo skandalozno, ali je u današnjoj Hrvatskoj “Za dom spremni” normalno i poželjno, nema ni riječi kritike.

“Kako bi ih uostalom moglo biti kada je na čelu Saveza lik koji se nasmijan slika na grobu poglavnika režima kojem se skandiralo isto što i na tribinama osiječkog i svih ostalih stadiona na kojima igra Hrvatska”, dodaje Alač.

On kaže da se hrvatski premijer Tihomir Orešković tokom cijele utakmice u loži “smiuljio” i došaptavao s predsjednikom Hrvatskog fudbalskog saveza Davorom Šukerom, a “dobrog raspoloženja” bio je i ministar sporta Predrag Šustar.

“Da je Hrvatska zaista uljuđena država u kojoj se poštuju zakoni, jake policijske snage bi takođe čule ono što se uzvikivalo i što je još bitnije, djelovale bi”, piše Alač.

On napominje da reporter Hrvatske televizije ne čuje jasno, glasno i dovoljno dugo “Za dom spremni!” nego hvali “sjajnu” osiječku publiku.

“Poseban pomen i još posebnije gnušanje zaslužuje komentar reportera sportske redakcije HTV-a s lica mesta o ‘sjajnoj’ osiječkoj publici. Nakon što je u servilnom maniru prethodnika i starijih ‘zaslužnih’ kolega iskazao zadovoljstvo što se državni vrh vratio na utakmice Hrvatske, usput napominjući da ‘predsjednica nažalost nije tu, ali je poslala navijačku poruku putem Facebooka’, pohvalio je osiječku publiku, koja je ‘stvorila jednu lijepu atmosferu'”, navodi se u tekstu.

Šta li će reći UEFA na ovo skandalozno ponašanje hrvatskih navijača u Osijeku, ostaje da se vidi. A u snimku koji je pred vama, počev od devetog minuta i 15. sekunde, možete jasno da čujete “dovikivanje tribina” upravo ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

 

(Sport)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close