PolitikaRegion

Florence Hartmann uhapšena u Haagu

Bivša glasongovornica glavne tužiteljice Tribunala u Haagu Florence Hartmann je uhapšena i uvedena u zgradu Međunarodnog suda pravde. Ona je došla da prati izricanje presude Radovanu Karadžiću, javlja reporter N1 Zvonko Komšić. Sudsko vijeće Haškog tribunala donijet će danas prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, koji se tereti za genocid i zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, Hartmannovu optužnica tereti za nepoštivanje suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu Slobodan Milošević.

Ona je, po optužnici, tajne podatke objavila u svojoj knjizi “Mir i kazna” i u članku “Prikriveni ključni dokazi o genocidu”.

Prije hapšenja, Majke Srebrenice i udruženja žrtava su napravili obruč oko nje, ali je nakon manjeg naguravanja ipak privedena.

flor

Foto: N1

Ranije, gostujući u emisiji Pressing na N1 Hartmann je pojasnila kako i zbog čega je došlo do optužnice.

“Gospodin Meron je potpisao te dvije odluke koje su bile tajne. Pričamo o nečemu što je tajno, a ne znamo šta je to. Štitile su se beogradske arihve vezane za BiH. Toliko su bili sigurni da ne moraju polagati račune nikome. Moj advokat je bilježio sve i prenijela sam to u Francusku”, kazala je Hartmann.

Kaže da je potrebno “lomiti tu presudu”: “Ako sam ja u pravu – onda cijepate presudu, a ako nisam u pravu – onda idem sedam dana u zatvor”.

Zbog presude ima dosta problema, istakla je jer mora da bilježi da je krivično kažnjena. To joj utiče na svakodnevni život, kazala je.

Uprkos tome, nastavila je kritikovati lik i djelo Tribunala u Haagu.

N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close