Predstavnici turske kompanije FABER Construction u posjeti načelnici Babić

Načelnicu Općine Visoko Amru Babić, posjetili su predstavnici kompanije FABER Construction iz Istanbula, direktor mr.sc. Bilal Şahin i prof.dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya. Radnom sastanku prisustvovali su i predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, Enes Alagić i Mirza Sarač.

Tema sastanka bila je aktuelna problematika vodosnabdijevanja, odvodnja i prečišćavanje otpadnih voda na području općine Visoko.

Polovina stanovništva općine Visoko ima uredno vodosnabdijevanje, dok druga polovina ima neuredno ili skoro nikakvo snabdijevanje vodom. Dodatni problem je što lokalnim vodovodima ne upravlja formalno niko, te se ne ispituje bakteriološka i hemijska ispravnost vode koju koriste građani Visokog. Tokom sastanka zaključeno je da se čim prije pristupi izradi plana i studije koji bi imali za cilj trajno rješenje jednog od najvažnijih problema sa kojim se susreće općina Visoko, problema vodosnabdijevanja, a sve u saradnji sa nadležnim institucijama na federalnom i državnom nivou.

„Ne možemo dozovoliti da u 21. stoljeću imamo neriješeno pitanje vodosnabdijevanja i to izraženo u tolikoj mjeri da ovaj problem na vlastitoj koži svakodnevno osjeća čak pola stanovnika naše općine. Dakako, ovo je jedan od problema koji smo naslijedili i premda prevazilazi naše realne mogućnosti, to nas ničim ne opravdava da ga nijemo posmatramo. Učinit ćemo zato sve što je u našoj moći da ovaj problem sistemski, stručno, vlastitim snagama, ali i uz pomoć viših struktura vlasti, počnemo rješavati izgradnjom jedinstvenog sistema vodosnabdijevanja, kao dugoročnog rješenja“, riječi su načelnice Babić.

Predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, dali su punu podršku ovakvom načinu rješavanja osnovnih životnih pitanja, te su u skladu sa ranije izrađenim konceptom, zajedno sa predstavnicima FABER Construction-a i načelnicom Općine Visoko dogovorili naredne korake koji uključuju izradu projektnog zadatka i programa radova za pojedine etape predmetne problematike.

Predstavnici FABER Construction-a izrazili su spremnost u rješavanju ove problematike, te privlačenju turskih investitora u realizaciji projekta.

Kompanija FABER Construction se bavi građenjem, provedbom idejnih i infrastrukturalnih projekata izgradnje vodovoda i tunela za otpadne vode, proizvodnjom vodovodne opreme- vodomjera, kao i  rješavanjem infrastrukturalnih problema u skladu sa dugoročnim planiranjem razvoja gradova.

visoko.gov.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close