Načelnica Općine Visoko razgovarala sa predstavnicima neformalne grupe učenika i studenata

Načelnica Općine Visoko, gđa. Amra Babić u subotu, 09.03.2013. g. primila je predstavnike neformalne grupe učenika i studenata, s ciljem rješavanja nesporazuma nastalih u vezi sa subvencioniranjem troškova prevoza učenika i studenata sa područja općine Visoko.

Načelnica je pojasnila da je na sastanku predstavnika preduzeća Centrotrans – Eurolines d.d. i predstavnika Općine Visoko, postignut dogovor o nastavku pružanja usluge prijevoza učenika i studenata sa područja naše općine.

Dogovor je postignut usprkos dugovanju od oko pola miliona KM koje Općina Visoko ima prema ovoj kompaniji po osnovu izmirivanja obaveza za ovu uslugu. Dug od pola miliona KM nastao je u ranijem periodu, a mjesečna faktura za ovu namjenu iznosi više od 30.000 KM.

Ovo znači da će za preko 1000 korisnika- učenika i studenata, biti zadržane povlastice, s tim da one sada iznose 20 % umjesto ranijih 40 % iznosa mjesečne karte. Isto tako, nastojat će se kroz izmjenu kriterija osigurati zaštita socijalno ugroženim učenicima i studentima, za koje je Općina već sada osigurala sredstva kroz grant za pomoći u školovanju.

Na sastanaku je načelnica pojasnila: “Ovo je samo jedan od problema koje sam naslijedila od prethodnika nakon što sam izabrana za načelnicu Općine Visoko. Nažalost, pred nama je vrijeme koje od nas zahtijeva odgovornost, promjene načina rada i djelovanja i na koncu uvođenje reda. Budžet je mali, naslijedili smo dva i po miliona KM deficita, i isto toliko kratkoročnih obaveza. Dijelilo se i kapom i šakom, a sada sve to dolazi na naplatu”.

Visoko je općina koja godinama subvencionira prijevoz učenicima i studentima. Po sada važećim kriterijima trenutno je preko 1000 korisnika ovog prava, od ukupno 5000 učenika i studenata.

Bez obzira što ne postoji zakonska obaveza subvencioniranja prijevoza, novim kriterijima, Općina će nastojati zadržati u okviru korisnika prava što veći broj učenika i studenata, s ciljem da se istodobno smanje troškovi. Na taj način steći će se uvjeti korištenja subvencioniranja prevoza i u narednom periodu.

“Ako sada ne izvršimo korekcije i ne smanjimo troškove, na jesen bi moglo biti prekasno. Ne želim dovesti u još nepovoljniji položaj one porodice, učenike i studente kojima je subvencija prijeko potrebna. Tu odgovornost neka preuzme ko god želi. Ja nemam mandat sredstva poreskih obveznika ove Općine trošiti bez pokrića”, riječi su načelnice Babić.

Novi kriteriji osim neophodnih ušteda, omogućit će i pravedniju dodjelu planiranih subvencija, planiranih budžetom Općine, što će na koncu značiti sprječavanje eventualnih zloupotreba davanja neistinitih podataka od strane korisnika subvencija, a što je dosad bio slučaj.

visoko.gov.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close