Pred “Haliminim putem” posramio bi se i Holivud

Američka turneja filma “Halimin put” reditelja Arsena A. Ostojića i više je nego uspješna. Film je za samo nekoliko dana pobrao nagrade publike na festivalima u Los Anđelesu i Njujorku.

Na posljednjem, 10. festivalu bh. filma u Njujorku prikazano je pet igranih i desetak kratkometražnih ostvarenja. “Halimin put” je premoćno osvojio nagradu publike, uz rasprodatu projekciju i oduševljenje prisutnih.

Svjetska gluma

“Halimin put” do sada je dobio ukupno 14 priznanja, osvojenih na devet festivala, što je sasvim dovoljno da reditelj, ali i cijela ekipa budu zadovoljni. Osim publiku, Ostojićevom ostvarenju, za koje je scenarij napisao Feđa Isović, naklonjena je i kritika u Americi. Tako se kritičar FilmFestivals.com u moru komplimenata o temi filma, koja je posebna, izvrsnoj estetskoj koncepciji, briljantnoj kinematografiji, autentičnosti mjesta događaja, svjetskoj glumi i režiji osvrnuo i na jednu opasku gledaoca da bi se pred “Haliminim putem” posramio i sam Holivud.

– Taj kritičar, jedan vrlo ozbiljan čovjek, je baš bio impresioniran filmom. Drago mi je ako mu se toliko dopao. Inače, baš ne vjerujem da će Holivud posramiti, prije vjerujem da će prepoznati kvalitete filma. Samo, iskreno, pravi dokaz prepoznavanja kvaliteta je odluka nekog američkog distributera da ga distribuiraju u SAD-u, na čemu još radimo – kazao je za “Avaz” jučer Ostojić.

Svaka nagrada reditelju je vrlo značajna, pogotovo kad o filmu sude gledaoci.

– Naravno da sam sretan, ali više zbog toga što su te nagrade potvrda da smo napravili dobar film. Mogu reći da Halimin svjetski put tek počinje. Samo u sljedećih nekoliko mjeseci čeka nas učešće na dvanaestak festivala. Treba reći da je ovaj film rađen za publiku s namjerom da se osjete iskrene emocije. Ako publika širom svijeta tako reagira, onda to znači da su emocije koje smo pokušali ostvariti univerzalne i da svi oni to veoma dobro razumiju. I od snježne Estonije, preko vrućeg Maroka, pa do osunčanog Los Anđelesa – ističe Ostojić.

Sjajni portreti

Na izvrsnu glumačku postavu u kojima su Hrvati, Srbi, Bošnjaci, a čije je likove reditelj sjajno portretirao, Ostojić je itekako ponosan. Među njima su Alma Prica, Mustafa Nadarević, Olja Pakalović, Miraj Grbić, Mijo Jurišić, Izudin Bajrović, Daria Lorenci, Minka Muftić…

– Insistirao sam da glumačka postava bude što autentičnija i da, naravno, u nju budu uključeni odlični glumci koji najbolje odgovaraju ulogama. Drago mi je ako i stranci to prepoznaju. Čini mi se da to insistiranje na detaljima i strancima daje dojam autentičnosti u svemu, pa i u glumačkim interpretacijama – dodaje Ostojić.

Nakon Njujorka film će do kraja juna biti prikazan van konkurencije u Sijetlu, Sankt Peterburgu i Klužu, a u konkurenciji u Portugalu i Rimu.

Više udica pa gdje riba zagrize

– Što se tiče novog filma, doista ne znam, jer trenutno radim na više projekata. Kao Dalmatinac, imam princip parangala, više udica pa gdje riba prvo zagrize – kaže Ostojić.
ojić s novom nagradom u Njujorku

FOTO: Avaz

Pred "Haliminim putem" posramio bi se i Holivud
avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close