Nije dopušteno da Predstavnički dom preuzme ovlasti Vlade

Ustavni sud Federacije dao je mišljenje u vezi s ovlaštenjem Predstavničkog doma Federacije da usvojenim Zaključcima s vanredne sjednice koja je održana 12. februara ove godine preuzme ovlaštenja od Vlade Federacije

(Fena)

Ustavni sud Federacije smatra da Ustavom nije dopušteno ograničavanje i preuzimanje ingerencija, odnosno ustavnih ovlaštenja jedne vlasti od strane druge. Mišljenje Ustavnog suda zatražio je dopremijer Federacije Jerko Ivanković Lijanović, javila je Federalna televizija.

Ustavni sud Federacije daje svoje mišljenje o Zaključcima i kaže: Ustavom nije dopušteno, iako je moguće da je rukovođeno dobrim namjerama, ograničavanje i preuzimanje ingerencija, odnosno ustavnih ovlaštenja jedne vlasti od strane druge. Sve odluke sadržane u Zaključcima koje se odnose na preuzimanje ovlaštenja drugog organa, u konkretnom slučaju Vlade, suprotne su Ustavu Federacije BiH i zakonu.

Jedini ustavni izuzetak kada je u pitanju izvršna vlast je donošenje uredbi sa zakonskom snagom od strane Vlade Federacije BiH, kada dio izvršne vlasti strogo privremeno preuzima ingerencije zakonodavne vlasti, ali samo u situacijama opasnim po zemlju.

U februaru je na 12. vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije izglasano nepovjerenje Vladi Federacije sa 58 glasova za, 26 protiv i šest suzdržanih. Na stolu poslanika našli su se Zaključci da Vlada Federacije kojoj je izglasnao nepovjerenje nastavlja raditi sa smanjenim ovlastima i da do izbora nove ne može donositi odluke kojima se stvaraju dodatna finansijska opterećenja Federaciji.

Predstavnički dom zadužuje Zaključcima premijera Federacije da dostavi spisak nadzornih i upravnih odbora te članove uprava preduzeća, agencija i drugih institucija čiji je mandat istekao, kako bi imenovali vršioce dužnosti na te pozicije, javila je Federalna televizija.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close