Zašto Izetbegoviću treba Audi vrijedan 213.000 KM

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović još jednom je dokazao socijalna neosjetljivost prema sve siromašnijem narodu jer je za njega mjesecima tražen novi Audi A8.

Probirljivi Izetbegović nije se odlučio ni za šta jeftinije, već je u jednoj autokući u Sarajevu odabrao četverotočkaša čija je kataloška cijena bila 213.000 KM, piše Dnevni avaz.

Doduše, dobio ga je uz popust, ali to ne umanjuje Izetbegovićevu bahatost u odnosu prema ekonomskom stanju države i njenih građana.

Izetbegović je, standardno, insistirao na dodatnoj opremi koja znatno povećava cijenu automobila plaćenog iz budžeta, odnosno iz džepova osiromašenog naroda u koji se bošnjački član Predsjedništva, svako malo, ‘zaklinje’.

Tako Bakirova limuzina koja ‘plovi’ katastrofalnim bh. cestama, između ostalog, ima panoramni stakleni krovni otvor, zatim najskuplji navigacijski i media sistem, potporu za noge nazad, ventiliranje i masažu i prednjih i zadnjih sjedišta, a izabrao je i najskuplji kožni paket za svog ljubimca u ponudi.

Da tokom luksuzne vožnje uživa i u muzici, pokazao je Izetbegović odabravši najskuplji sofisticirani zvučni sistem za muziku, a odlučio se i za TV prijemnik.

Odabrao je i osvijetljeno make-up ogledalo, a unutrašnje dekorativne lajsne u automobilu su u walnut (orahovoj) smeđoj boji. Izvolijevao je Izetbegović i još niz nepotrebnih ‘sitnica’, a da bi se opisao njegov automobil, potrebno je nabrojati čak 40 stavki, koliko je navedeno u karakteristikama Audija A8 urađenog po Bakirovoj želji.

Koliko se luksuzira novcem poreznih obveznika, govori i podatak da je samo godinu prije ovog automobila kupio Audi A6.

Slaba utjeha građanima je to što je, kupujući Audi A8, autokući dao’ šesticu’ za 60.000 KM, pa je Predsjedništvo BiH, uz još dobiveni popust, u konačnici novi Bakirov automobil platilo ‘samo’ oko 130.000 KM.

Uz to, Izetbegović je vodio računa i o tome da uzme automobil koji troši goriva srazmjerno njegovoj rastrošnosti, pa građani izdvajaju i novac za najmanje 15 litara goriva po 100 Bakirovih prijeđenih kilometara.

Predsjedništvo BiH raspolaže godišnjim budžetom u iznosu od oko osam miliona maraka. Nešto više od tri miliona godišnje ode na plaće uposlenika te na nabavku i održavanje automobila!

To su pokazali i dosadašnji finansijski izvještaji državnih revizora o radu Predsjedništva BiH, koje ne samo da ne poštuje njihove preporuke da smanje troškove voznog parka nego ih iz godine u godinu povećavaju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close