Potpisivanje ugovora sa općinama u sklopu Projekta vodoopskrbe Federacije BiH (WatSan)

Predstavnici općina Gračanica, Konjic, Čitluk i Prozor-Rama danas (05.06.2013.) su u Sarajevu potpisali ugovore s Evropskom investicijskom bankom (EIB) o realizaciji projekta “Watsan” na teritoriji svojih općina.

Cilj tog projekta je poboljšanje vodosnabdijevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda, i jedan je od najvećih investicijskih projekata koje realizira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji s međunarodnim institucijama i općinama FBiH.

Savjetnica ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ana Bašić izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja ovih ugovora, ističući da je već potpisano šest ugovora, te da je s ove četiri ukupno 10 općina ušlo u realizaciju projekta “Watsan”.

– Očekujemo da još 10 općina potpiše ove ugovore u sklopu realizacije cjelokupnog programa. Trenutno je 30 posto općina u FBiH uključeno u projekt, što znači 121 milion eura za rješavanje problema vodosnabdijevanja, kanalizacije i prečistača i izuzetno smo zadovoljni što imamo priliku sudjelovati u takvom programu – rekla je Bašić.

Rukovodilac odjela EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan, g. Dominque Courbin naglasio je da je kreditni aranžman koji je potpisan 2008. osigurao Federaciji BiH sredstva za investiranje u vodosnabdijevanje i prečišćavanje otpadnih voda u brojnim općinama.

Dodao je da su ovim aranžmanom, a zajedno s vlastima Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine, uspjeli privući i grant sredstva koja su osigurali Evropska komisija i Kraljevina Švedska, a ova kreditna i grant sredstva bit će dostupna općinama da bi poduzele planirane investicije.

– Krediti koje je EIB dao javnom sektoru u BiH su izuzetno povoljni po pitanju kamata, grace perioda i dospijevanja – naglasio je Courbin.

Načelnik Općine Konjic Emir Bubalo pojasnio je da je danas potpisan ugovor s EIB-om u vrijednosti 7,5 miliona KM, te da će ta sredstva biti iskorištena za rješavanje problema otpadnih voda u Konjicu i prigradskim naseljima, izrazivši nadu da će kompletan projekt biti završen za dvije i po do tri godine.

– Mi smo također, kao prvi zagađivači Neretve, u projektu Svjetske banke od koje smo dobili grant u iznosu 600.000 dolara, od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dobili smo 144.000 dolara a općina ima obavezu da isti iznos izdvoji za ove namjene – kazao je Bubalo.
Predstavnici Općine Gračanica potpisali su ugovor u vrijednosti 4,4 miliona KM, Čitluka 1,2 miliona KM, a vrijednost ugovora za Prozor-Ramu iznosi 8,5 miliona KM.

www.magazinplus.eu – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close