Denis Bećirović razgovarao s Visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom

Danas je u Sarajevu predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović razgovarao sa Visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu dr. Valentinom Inckom.

Tom prilikom, predsjedavajući Predstavničkog doma upoznao je Visokog predstavnika sa trenutnim aktivnostima u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine značajnim za nastavak procesa približavanja Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama. Posebno je naglasio namjeru da se u što skorijem roku u parlamentarnoj proceduri okonča rad na do sada dostavljenim amandmanima na Ustav Bosne i Hercegovine kako bi se olakšao proces konačne primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH.

Danas je također bilo govora o potrebi brzog rješavanja problema Mostara, jedinstvenog matičnog broja građana kao i aktuelnom stanju u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su se danas, između ostalog, složili da je potrebno učiniti dodatne napore kako bi se u Bosni i Hercegovini kreirao povoljniji ekonomski i politički ambijent za reforme i put prema Evropskoj uniji. Istaknuto je da politika dogovora u institucijama sistema nema alternativu i da je u narednom periodu potrebno ubrzanim tempom praviti značajnije iskorake na stvaranju pozitivnijeg političkog i ekonomskog ambijenta u Bosni i Hercegovini.

www.magazinplus.eu – Parlament BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close