BiHPrivreda

Polovični efekti poticaja za zapošljavanje u Federaciji BiH

Gotovo godinu dana od Uredbe federalne Vlade i pompenzno najavljenog sufinansiranja procesa zapošljvanja učinci su polovični, a podaci Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i Zavoda za zapošljvanje FBiH su različiti, izvještava BHT.
U Zavodu za zapošljvanje kažu da je do sada potrošeno oko 25 miliona KM.
– Uredbom o poticanju zapošljavanja obuhvaćeno je oko 3.500 osoba. U narednom periodu poslodavci koji su su do kraja 2016. aplicirali zaposlit će još jedan broj osoba te se nadamo da će krajnja brojka iznositi oko 4.000 zaposlenih osoba, kaže Haris Čuljević, potrparol Zavoda za zapošljvanje FBiH.

U budžetu za 2016. .godinu za ovu namjenu planirano je 50 miliona KM

Podaci Ministarstva o utrošku sredstava i broju upsolenih su različiti u odnosu na podatke Zavoda.
– Do sada je utrošeno 19,6 mil. KM, a u procesu realizacije je još oko 2 milikona (ukupno 21,6 mil. KM). Efekti ovih poticaja su 2.869 zapsolnih osoba, a očekuje se da će biti uposleno još oko 500 osoba do kraja realizacije sredstava. Dakle, ukupan broj zaposlenih osoba bit će oko 3.500, navode iz Ministarstva.

Da li će i kada biti raspisan javni poziv zu 2017. godini, odluku će donijeti Vlada FBiH.
Indikstivno je da je 30 miliona KM za zapošljavanje Vlada predvidjela budžetom za 2017. godinu . Oko 15 miliona KM trebalo bi biti potrošeno na ugovore
potpisane u prošloj godini.
– S obzirom na Zakon o budžetu i Zakon o izvršenju budžeta ne mogu se sredstva prenositi iz jedne godine u drugu, tako da će stvorene obaveze u decembru biti realizovane iz sredstava budžeta za 2017. godinu, kaže Amir Zukić, ministar poduzetništva, razvoja i obrta.

Dinamika zapošljvanja po osnovu Uredbe nije išla željenim tokom. Javni poziv je više puta obnavljan, a prvi ugovori o zapošljvanju potpisani su tek krajem prošle godine.
Uredba o zapošljavanju dio je Reformske agende u oblasti tržišta rada, a poticajima su izuzeti trgovina, ugostiteljstvo, priređivači igara na sreću
i javna uprava.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close