Ostali sportoviSport

Finansijska prognoza i dalje veoma nepovoljna

Za neriješeno pitanje finansiranja bh. sporta najzaslužnije je preplitanje nadležnosti i želja onih koji odlučuju o upotrebi sredstava da svakome udijele po kolačić

Mada se finansijski planovi obično prave krajem prethodne za narednu godinu, pogotovo u državnim organima gdje se treba provesti rasprava i donijeti budžet u skladu sa zadatim rokovima, po našem starom običaju, u savezima i sportskim klubovima planiranje i skupljanje sredstava ostavljeno je za početak godine. Prvo se mora ispipati i vidjeti koliko se para može očekivati od svih nivoa vlasti, od Vijeća ministara BiH, preko ministarstava sporta u Federaciji BiH i kantonima, pa onda nešto ušićariti i na gradskom i općinskom nivou. Zatim kreću obilazak i traženje veza u ono malo uspješnih preduzeća.
Prema svim finansijskim prognozama, bh. sport i u ovoj, 2017. godini očekuju tmurni dani sa mogućim padavinama.

Preplitanje nadležnosti

Najveći problem finansiranja sporta leži u tome što se prepliću nadležnosti, svi hoće da izigravaju dobre vile i da darove daju svima, od državnog do lokalnog nivoa. Kako nema jasnih kriterija oko raspodjele sredstava, Vijeće ministara BiH daje pare i sportskim savezima, ali i klubovima o kojima bi se u suštini trebale brinuti lokalne vlasti.

Ministarstvo kulture i sporta FBiH, u nedostatku zakona o sportu na ovom entitetskom nivou, svaštari, pa i ono dijeli sredstva strukovnim sportskim savezima na državnom nivou, ali se i brine i o onima na federalnom, dijele se pare i za izgradnju i održavanje objekata, ali i klubovima i pojedincima.
Umjesto da se brine o klubovima i objektima na kantonalnom nivou, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, naprimjer, zna finansirati reprezentacije koje bi trebale da su na državnim i jaslama saveza koje predstavljaju, kao da nemaju na svom području dovoljno gladnih sportskih usta koja treba nahraniti.

 Rusmir Malkočević oborio je državni rekord na 400 m s preponama - Finansijska prognoza i dalje veoma nepovoljna
Rusmir Malkočević oborio je državni rekord na 400 m s preponama

Općine se snalaze kako znaju i umiju, pa kako raspolažu zaista ograničenim sredstvima, većinom podržavaju tradicionalne manifestacije, tu i tamo se potpomogne izgradnja nekih novih terena ili obnavljanja sportskih dvorana, te podržavaju lokalna sportska takmičenja. Tako se novi načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić na startu mandata prihvatio ozbiljnog zadatka da vrati stadionu Koševo stari sjaj, na kome nije bilo značajnijih radova od održavanja ZOI ‘84. Ovim objektom, koji sada nosi ime fudbalske legende Asima Ferhatovića Haseta, gazduje JU Centar za sport i rekreaciju. Ovoj ustanovi, kako je predviđeno u općinskom budžetu koji za narednu godinu iznosi nešto više od 45 miliona KM, dodijeliće se za finansiranje rada 90 hiljada i za održavanje terena na Koševu 50 hiljada KM. Šta se može uraditi s tim sredstvima?
Zato se Ajnandžić bacio na traženje finansijera, pa se, bar za sada, o rekonstrukciji stadiona razgovaralo sa zainteresovanim finansijerima iz Mađarske, Njemačke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i sa nekim od agencija iz BiH koje zastupaju interese stranih investitora. Ipak, važno je napomenuti da je bar urađeno idejno rješenje rekonstrukcije stadiona, tako da je ostala još samo sitnica – da se to provede u djelo.
No, vratimo se mi našim već ustaljenim principima načina finansiranja sporta. Kada je Ministarstvo civilnih poslova BiH u pitanju, svake godine upućuje javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje sportskih manifestacija. Pa se navede da pravo na dodjelu sredstava imaju Olimpijski komitet BiH, Paraolimpijski komitet BiH, sportski savezi na nivou BiH i entiteta, sportski savezi invalidnih lica na nivou BiH i entiteta, sportski klubovi u BiH i druge organizacije čija je djelatnost isključivo oblast sporta. Onda se nakite neki uopšteni kriteriji, tako da praktično svi mogu konkurisati.
Kako bi njihov zahtjev za dodjelu sredstava bio prihvaćen, potrebno je da donesu desetak obrazaca, uvjerenja, rješenja, planova, potvrda i sličnih papira. Oni koji to urade uredno i na vrijeme, mogu očekivati da će im se, obično u avgustu tekuće godine, odobriti sredstva, koja će onda biti isplaćena do kraja, obično u decembru tekuće godine.

Smanjena sredstva

Nekada je Ministarstvo civilnih poslova BiH dijelilo i više od milion maraka (2010. bilo je 1,6 miliona), ali su u posljednje vrijeme ta sredstva reducirana. U 2015. podijeljeno je 937 hiljada, a u 2016. okruglo 900 hiljada KM. Interesantno je pogledati kako su članovi Vijeća ministara dijelili te pare. Tako je Olimpijski komitet BiH u 2015. dobio 40 hiljada, a prošle godine 55 hiljada KM. Paraolimpijskom komitetu BiH je prije dvije godine odobreno 20 hiljada, a prošle su izjednačeni sa OKBiH. Atletski savez BiH jedne godine dobije 47, a druge 53 hiljade, Savez klizačkih sportova BiH je standardan i dodjeljuju mu se uvijek 22 hiljade. Ostalim savezima sredstva variraju od 25 do pet hiljada.
Zanimljivo bi bilo vidjeti objašnjenja kada se pojedinim klubovima, školama sporta i udruženjima građana, koji se bave najraznovrsnijim sportovima i vidovima rekreacije dodjeljuju dvije, tri hiljade maraka za kojekakve aktivnosti. U prošloj godini na spisku za dodjelu sredstava našla su se čak 154 subjekta koja su uspješno popunila sve obrasce, a broj onih koji su to pokušali, ali je njihova dokumentacija bila nepotpuna, bio je višestruko veći i oni su uredno odbijeni uz savjet – više pažnje i sreće drugi put.
Slična situacija je i u Federaciji BiH. Ministarstvo kulture i sporta takođe raspisuje javni poziv za odabir programa i projekata koji će se sufinansirati. Zanimljivo je napomenuti da oni dodjeljuju sredstva državnim i federalnim savezima, bez obzira na to da li su oni već dobili neke pare od Ministarstva civilnih poslova BiH. Mada su i kriteriji za dodjelu sredstava u najmanju ruku za dobru diskusiju, za pohvalu je da je najveći dio od 1,127 miliona KM otišlo na sufinansiranje izgradnje, rekonstrukcije i opremanja sportskih objekata. U te namjene je utrošeno 506 hiljada maraka, a sredstva su dobila ukupno 52 subjekta. Tako je sufinansirana rekonstrukcija atletske staze na poligonu na Koševu, izgradnja stadiona na Faletićima u Sarajevu, rekonstrukcija rasvjete u dvoranu Luke u Bihaću, adaptacija svlačionica i mokrih čvorova u sportskoj dvorani u Livnu, nastavak izgradnje sportske dvorane u Donjem Vakufu itd.

 Aleksandra Samardžić je nagrađena za medalju na Evropskom U23 prvenstvu - Finansijska prognoza i dalje veoma nepovoljna
Aleksandra Samardžić je nagrađena za medalju na Evropskom U23 prvenstvu

Sufinansirane su i sportske manifestacije koje se organizuju u FBiH i za tu namjenu je izdvojeno gotovo 340 hiljada KM. Ovdje svakako treba spomenuti da su podržani održavanje Šestog međunarodnog turnira U17 reprezentacija “Josip Katalinski Škija”, Karate kupa Oslobođenja – memorijal “Salko Ćurić”, organizacija 11. evropskog kupa – Top ranking u džudou, Memorijalnog vaterpolo turnira “Ivica Bačić” u Neumu itd. Takođe, za djelatnosti sportskih saveza na nivou BiH i FBiH odvojeno je 220 hiljada KM, a sportske manifestacije invalidskih sportskih klubova podržane su sa 60-ak hiljada KM.
Kada je Federacija BiH u pitanju, treba napomenuti da je i Vlada većeg bh. entiteta dodijelila nagrade za sportske saveze, klubove i sportiste koji su u 2016. godini ostvarili zapažene rezultate. Kako je navedeno u saopštenju, Paraolimpijski komitet BiH je za dostignuća 12 reprezentativaca u sjedećoj odbojci i dvoje reprezentativaca u atletici, Dževada Pandžića i Dženitu Klico, za nastup na Paraolimpijskim igrama u Riju 2016. nagrađen sa 70.000 KM. Posebno je Savezu sjedeće odbojke BiH u Sarajevu za osvojeno drugo mjesto na Paraolimpijskim igrama u Riju za 12 reprezentativaca dodijeljeno 60.000, a za selektora i dva trenera 7.500 KM.
Plivačkom savezu BiH za ostvarenu olimpijsku normu reprezentativke Amine Kajtaz na OI 2016. izdvojeno je 5.000. Klizačko-rolerskom klubu The One I iz Sarajeva dodijeljena je nagrada od 3.000 za državni rekord reprezentativca Emira Brankovića na 500 metara u brzom klizanju na kratke staze i 1.500 njegovom treneru. Sveučilišnom karate klubu Neretva iz Mostara za osvojenu bronzanu medalju reprezentativke Ivone Čavar na Svjetskom prvenstvu u karateu bit će izdvojeno 5.000 KM.
Taekwondo klubu Novi Grad bit će dodijeljena novčana nagrada u ukupnom iznosu od 18 hiljada za osvojene medalje na Univerzijadi. Za prvo mjesto u kategoriji do 87 kg Arminu Grediću i Ivanu Šoliću bit će izdvojeno po 5.000, te po 2.500 KM za trenere. Nejli Kaljanac za treće mjesto dodijeljene su 2.000, a treneru 1.000 KM. Za Atletski savez BiH za državni rekord članova reprezentativne štafete 4×400 metara na Balkanskom prvenstvu za seniore iz tekuće rezerve Vlade FBiH za 2016. godinu bit će izdvojene 3.000 i za njihove trenere 1.500 KM.

 Dženita Klico je bila jedina bh. paraolimpijka - Finansijska prognoza i dalje veoma nepovoljna
Dženita Klico je bila jedina bh. paraolimpijka

Džudo savezu BiH za bronzanu medalju reprezentativke Aleksandre Samardžić na Evropskom U23 prvenstvu održanom u Tel Avivu 2016. godine nagrada je 15.000 KM, od čega je za Samardžić 10.000, a njenom treneru 5.000 KM. Za Atletski klub Sloboda – Tehnograd iz Tuzle nagrada je u ukupnom iznosu od 4.500 KM za ostvareni državni rekord reprezentativca Rusmira Malkočevića, i to 3.000 za Malkočevića i 1.500 za trenera. Svakako da je ova odluka federalne Vlade za svaku pohvalu, najzad su prešli sa riječi na djela, jer su se do sada sportistima nakon uspjeha samo krivila ramena od silnih tapšanja.

Nužne su promjene

Slična situacija sa sufinansiranjem sporta je i u Republici Srpskoj. Ministarstvo porodice, omladine i sporta raspisuje konkurse za sufinansiranje određenih sportskih aktivnosti, ali se nerijetko dešava da pojedinci i klubovi, koji su bliski vladajućem SNSD-u, a posebno predsjedniku Miloradu Dodiku, dobiju desetine hiljada maraka iz tekućih rezervi i na taj način popune svoje fondove. To se posebno odnosi na Košarkaški klub Igokea iz Aleksandrovca, čiji je Dodik veteran i počasni predsjednik, kojima se pare uplaćuju po potrebi i mimo svih konkursa.

 Košarkaši Igokee ne brinu dok je Milorad Dodik na vlasti - Finansijska prognoza i dalje veoma nepovoljna
Košarkaši Igokee ne brinu dok je Milorad Dodik na vlasti

Iz svega navedenog očigledno je da je krajne vrijeme da se uvede više reda u finansiranje sporta. Najbolje rješenje bi bilo da se sredstva namijenjena za sport na državnom nivou dodjeljuju Olimpijskom komitetu BiH, koji je Zakonom o sportu BiH određen za vrhovno sportsko tijelo. Neka se i dio sredstava iz entitetskih budžeta prebacuje na račun OKBiH, koji bi na taj način, u saradnji sa strukovnim savezima preuzeli brigu o nastupima reprezentativnih selekcija na najvećim sportskom savezima. Svaštarenje i miješanje nadležnosti samo je doprinijelo ukupnom siromašenju bh. i sporta, toga smo svi svjesni, ali je očigledno i da ovakvo stanje mnogima odgovara.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close