-TopSLIDEBiHPolitika

Populizam njihov nasušni

Populizam je metoda manipuliranja javnim mnijenjem ili, radije, politički neobrazovanom, neosviještenom i amorfnom glasačkom, biračkom ili, kao što to nedavno reče jedan moj prijatelj, otiračkom masom koja se naziva “narodom”, podilazeći mu, a u stvarnosti djelujući protivno svakom mogućem interesu upravo tog “naroda”.

Dominacija elite

U najvećem broju slučajeva služi se buđenjem bazičnih, najjeftinijih, najprizemnijih i najučinkovitijih instinkta u cilju instrumentalizacije nezadovoljstva, strahova i strasti, a u cilju ostvarenja političkog ili bilo kakvog drugog, ali isključivo vlastitog ili interesa male, odabrane skupine.

Populizam, naravno, nije nova pojava. Stoljećima se njime kao sredstvom i strategijom koriste raznorazni bjelosvjetski mangupi s političkim erosom, diktatori kao i demokrati, tirani kao i osloboditelji, režimlije i njihovi rušitelji, samoproglašeni monarsi i narodni tribuni… za osvajanje, otimanje i/ili čuvanje vlasti.

Sociološki, populizam svoj legitimitet temelji na “narodu” te se kao takav protivi bilo kojoj i bilo kakvoj – svakoj – dominaciji svake vrste elite, s ciljem poboljšanja položaja srednjeg i nižih socijalnih klasa te pridobivanja njihovih simpatija. Politološki, premda populizam često odluta u potpunu suprotnost svakom postulatu demokratije, on predstavlja izvrsno sredstvo za mobiliziranje ne samo ljudi nego i njihovih misli, riječi, svakodnevnih tema za razgovor odvlačenjem pažnje sa suštinskih, egzistencijalnih problema u domen “politike”.

Nijedan populista nema odgovor ni na jedno ozbiljno pitanje, bez obzira na njegovu važnost, jer on niti se time zna baviti, niti ga to zanima, niti od bavljenja time ima ikakve koristi. Populista se često zalaže za povratak tradicionalnim, historijskim i šta-ja-znam-kakvim-sve vrijednostima isticanjem stereotipa i predrasuda, obećava stvari, koje uglavnom ne namjerava ili nije u stanju ostvariti i zaobilazeći i preskačući bilo kakav razgovor o vlastitom ili životnom standardu bliskih (i najdaljih) srodnika, često ističe da, za razliku od ostalih, on brine o potrebama “maloga čovjeka”.

Populizam je smrtonosna bolest koja se javlja u historijskim periodima brzih društvenih promjena od koje ne obolijevaju oni koji je nose i šire, nego njegovi konzumenti, oni na čije se instinkte apelira, kojima se za najsloženije probleme nude prejednostavna rješenja daleko od bilo kakve praktične izvedivosti i to blaćenjem političkih protivnika, prebacivanjem odgovornosti, uvođenjem tabu tema, najavom “dinamične i uzbudljive” godine ili, najčešće, zamjenom teza.

45

Nijedan populista nema odgovor ni na jedno ozbiljno pitanje  

Naprimjer, tumačenjem reakcije na očiglednu provokaciju kao provokacije napose ili proglašavanjem neprijateljskim činom svake kritike neprihvatljivog, neprimjerenog i lošeg ponašanja i djelovanja ili (i)zazivanjem sukoba na sve strane radi uvjeravanja da su svi protiv “nas” ili vrlo glasno deklarativno zalaganje “za”, a praktično činjenje svega “protiv” ili jednostavnom, ispraznom i ni na čemu zasnovanom “nama” je bolje nego “njima”!

Možda je ovo potonje najbolji primjer za demaskiranje populizma našeg nasušnog kao strategije korištenja osjetljivosti društva za materijalnu egzistenciju, moral ili ekonomska pitanja koja su dio svijesti većine stanovništva i stoga ne zahtijevaju raspravu ili obrazloženje takve politike. Prvo ko smo “mi”, a ko “oni”, a potom, važnije i značajnije, ako je “nama” doista bolje nego “njima”, znači li to uopće da je ikome dobro? Ili, pak, samo znači da je “nama” (malo) manje loše nego “njima”?

Populizmom se, dakle, samo pojačavaju frustracije, oživljava osjećaj ugroženosti, inducira kriza, zbijaju (nacionalni) redovi, aktiviraju socijalni slojevi i društvene skupine koje se u postojećem društvenom, ekonomskom i političkom poretku nalaze u nepovoljnom ili, pak, kao u našem slučaju najpovoljnijem položaju! (Nemojte zaboraviti da u Bosni i Hercegovini u najvećem broju glasaju penzioneri i zaposleni u državnim institucijama.)

Premda postoji mišljenje da populizam uopće nije politika, nego tek puki oportunizam, pri čemu se nerealnim i popularnim obećanjima kratkoročno pokušavaju privući birači, reći ćemo da je on ipak neka vrsta strategije u borbi za vlast te da se njime jednako često i s gotovo istim uspjehom služi i politička ljevica kao i politička desnica, s ogradom da se moramo upitati: budući da nemamo radničke klase, čestitih seljaka, poštene inteligencije, a ni buržoazija nam nije mrska jer je godinama trpimo na vlasti, šta je nama ljevica, za šta nam služi i po čemu se razlikuje od desnice, osim što je desničarima ili dešnjacima, dakle većini, rjeđe u upotrebi? Populizam jednih je lahko prepoznati tek onda kad počnu napadati populizam drugih.

Kritika mangupluka

Populizam je kod nas iznimno popularan, popularni su i populisti i bit će tako sve dok pozivanje na rat ne bude tumačeno kao pozivanje na mir, dok nam stvarni prijatelji ne postanu draži nego izmišljeni neprijatelji, dok se kritika mangupluka ne prestane proglašavati neprijateljskim činom ili, krajnje pojednostavljeno, dok umjesto likovanja što je “nama” bolje nego “njima” ne postanu popularne neke druge vrline, pa čak i vrijednosti poput ravnopravnosti svih građana i želja da komšiji i susjedu bude jednako dobro kao i nama.

Populizmom se može dobiti, osvojiti i oteti vlast, ali se ne može vladati! Njime političke elite, ustvari, pokazuju svoju nemoć, nesposobnost i neznanje. No, ne treba smetnuti s uma da populizam, koliko god je u politički nezrelim društvima učinkovito sredstvo za “penjanje na vlast”, može biti i jeste učinkovita strategija izlaska, povlačenja ili “silaska s vlasti” uz podrazumijevajuće izbjegavanje svake odgovornosti za prethodno počinjena nedjela kao i odgovornosti za gubitak vlasti i, ako je ikako moguće, zadržavanje lovorika nacionalnog heroja, pravednika i mučenika koji se, eto, pod pritiskom mračnih sila, mora povući. Meni sve ovo izgleda kao to, a ako nije, onda je najobičnija demagogija.

Autor: Edin Urjan KUKAVICA – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close