Politika koja se vodi s prostora RS je pogubna i za taj entitet i za srpski narod

Dugogodišnji bosanskohercegovački političar Miro Lazović smatra da Dejtonski sporazum nudi dovoljno prostora onima koji žele realizirati ratne ciljeve političkim sredstvima, ali i da daje dovoljno nade onima koji bi željeli integrirati bh. društvo i državu.

Na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” kazao je da se u proteklih 20 godina BiH nalazi u vrtlogu sukoba, nesporazuma, nerazumijevanja i političke borbe.

– Politika koja se vodi u proteklih 20 godina s prostora Republike Srpske vodi se kao politička utakmica u kojoj nema dobiti za RS ako BiH ne izgubi. To je pogubna politika i za taj entitet i za srpski narod, jer samo jaka BiH, ravnopravnih naroda i građana, pravno uređena, politički i ekonomski stabilna može biti prihvatljiva za sve građane – naglasio je.

Krivcem za takvu situaciju smatra političke elite koje djeluju od 1996. godine do danas.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić također dijeli mišljenje da taj dokument omogućava i disoluciju zemlje, ali i integraciju.

– Ono što je do sada pozitivno urađeno je uz pritiske međunarodne zajednice u BiH – istakao je Komšić.

Redovna sesija Kruga 99 održana je o temi “Da li je separatizam destruisao Dejtonski sporazum?”, a najavljeno je da će do kraja godine često raspravljati o toj temi.

Najavljeni su brojni gosti iz BiH i van njenih granica.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close