Grabar- Kitarović u Jajcu: Bila je to pobjeda opstojnosti Hrvata i suverenosti BiH

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović čestitala je danas 20. godišnjicu oslobođenja Jajca, naglašavajući kako je pobjeda, ostvarena u vojno-redarstvenoj operaciji Maestral, imala veliki značaj za opstojnost hrvatskog naroda te suverenu BiH.

(Fena)

Govoreći o združenoj vojnoj operaciji HVO-a, HV-a i Armije RBiH, hrvatska predsjednica je kazala da su svi koji su u njoj sudjelovali dali nemjerljiv doprinos opstojnosti hrvatskog naroda i samostalnost BiH.

– Žalimo za svakom nevinom žrtvom, bez obzira na njenu na nacionalnost – kazala je Grabar- Kitarović, ističući da ne treba zaboraviti na činjenicu da se zbog “velikosrpske politike Slobodana Miloševića, u BiH i Hrvatskoj vodio krvavi rat”, koji je eskalirao u Srebrenici gdje je počinjen najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata.

Hrvatska predsjednica je poručila kako je vrijeme rata prošlost i da je nužno izvući pouke i osigurati napredak BiH, u čemu će joj pomoći i Hrvatska, kao dobar susjed i prijatelj.

– I dalje ću se osobito brinuti za hrvatski narod koji mora biti ravnopravan u BiH, jer je to njegova matična država…BiH treba biti zemlja u koju će se ljudi vraćati, a ne iz nje odlaziti, a to se može samo stvaranjem povoljnijih uvjeta za život – kazala je Grabar- Kitarović, nagalašavajući da su vlasti na svim novima u BiH odgovorne da to omoguće svojim građanima.

Predsjednica Republike Hrvatske poručila je da je BiH, sa svojom raznolikošću, bogatstvo Europe te je obećala da će nastaviti zagovarati njenu intergaciju u Europsku uniju (EU) i NATO.

Obilježavanju 20. godišnjice oslobođenja Jajca prisustvuju, među ostalima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ratni zapovjednici vojno-redarstvene operacije “Maestral”.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close