Arhitektura izvan četiri zida

Bauhaus u životu i djelu Selmana Selmanagića: Arhitektura izvan četiri zida

Izložba “Arhitektura izvan četiri zida” koja dokumentira život, školovanje, arhitektonsko-urbanistički opus i pedagoški rad Selmana Selmanagića (Srebrenica, 1905 – Berlin, 1986), jedinog arhitekte sa prostora BiH koji je studirao i diplomirao na najprestižnijoj školi evropske avangarde Bauhaus u Dessau 1932, bit će otvorena u četvrtak, 17. septembra, u 19 sati, u Bošnjačkom institutu (Mula Mustafe Bašeskije 21)

(PIŠE: Mirela SEKULIĆ – Oslobođenje)

Cilj izložbe je primarno osvijetliti značaj i specifične doprinose Selmanagića ideji i tradiciji Bauhausa, uz kraći osvrt na specifične prilike u njemačkoj i bh. arhitekturi u predmetnom razdoblju. Izložba ima i dva zasebna tematska segmenta: radove studentskih radionica ALU i pregled radova pionira bh. arhitektonske moderne (u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu), a koji su bili Selmanagićevi savremenici.

Selmanagićeva kćerka

U istom prostoru, uoči otvorenja izložbe, predavanje će održati u 18 sati Azemine Bruch – Selmanagić, kćerka Selmana Selmanagića. Izložba je integralni dio međunarodnog naučnoistraživačkog, izložbenog i edukativnog projekta Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BauNet) koji se realizira u saradnji više muzejsko-galerijskih i univerzitetskih institucija iz nekoliko evropskih zemalja: Austrije, Hrvatske, Njemačke i BiH (od 1. septembra 2013. do 30. septembra 2015). U suradnji sa Muzejom suvremene umjetnosti iz Zagreba, kao inicijatorom i voditeljem projekta, i partnerskim institucijama iz Njemačke, Austrije i Slovenije, Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu uključila se, kao koorganizator, u pripremu i realizaciju projekta u okviru natječaja EU Program Kultura 2007-2013.

Projekt BauNet odvija se kroz nekoliko komplementarnih segmenata: međunarodni skupovi (Muzej Škofja Loka, Universalmuseum Joanneum Graz, ALU Sarajevo), izložbe (Muzej Škofja Loka, Universalmuseum Joanneum Graz, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb), publikacije (zbornici tekstova), studentske radionice (ALU, AF, FF Sarajevo), i prezentacije digitalizirane građe dostupne istraživačima na internetu putem web stranice projekta www.baunet-info.com.

– Ohrabreni interesovanjem za Selmanagića i naslijeđe Bauhausa, koje je kod studenata i šire stručne javnosti probudio naučni simpozij “Bauhaus u životu i djelu Selmana Selmanagića”, koji je održan na ALU Sarajevo 23. oktobra 2014,  Akademija, u partnerstvu s Bošnjačkim institutom i Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu, 17. septembra organizira multimedijalnu izložbu posvećenu Selmanagiću, kaže asistentica i PR projekta doc. dr. Jasmina Gavrankapetanović – Redžić.

Evropska avangarda

– Teritorijalna odrednica jedna je od okosnica projekta BauNet koja na nekoliko razina odražava ideje i prakse koje su činile Bauhaus, uz snaženje ideje susreta različitih kultura i tradicija, koja je odredila karakter ove najznačajnije umjetničke i arhitektonske škole 20. stoljeća. Regija jugoistočne Evrope predstavlja poveznicu između studenata koji potječu iz ovog dijela svijeta, a školovani su na Bauhausu. Ovim se naučnoistraživačkim, izložbenim i edukativnim projektom prvi puta predstavljaju opusi šest ex-jugoslavenskih studenata Bauhausa, a među kojima je Selmanagić, jedini student koji je u cijelosti završio studij arhitekture u ovoj školi i kasnije bio jednim od najuglednijih profesora arhitekture i dizajna u Istočnom Berlinu. Ovo istraživanje u fokus stavlja utjecaje evropske avangarde i moderne umjetnosti na prostore JI Evrope. Izložba u Bošnjačkom institutu prvi puta će na prostoru BiH predstaviti život, opus i pedagoški rad Selmana Selmanagića kao i koncept djelovanja škole Bauhaus, čime bi se sarajevska izložba pridružila nizu značajnih izložbi širom svijeta koje, u osvit 100. godišnjice od osnivanja Bauhausa (1919-2019), na nov način govore o njenoj historiji i utjecaju na savremenu umjetnost, arhitekturu i dizajn, ističe Gavrankapetanović – Redžić.

Autorica izložbe i voditeljica projekta Baunet za BiH je prof. dr. Aida Abadžić – Hodžić. Dizajn izložbe i kataloga uradio je Adnan Suljkanović. Stručna saradnica pri postavu izložbe je doc. Jasna Mujkić.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close