Patriotska liga BiH odgovara: Nije bilo Zelenih beretki, Švrakići su Bosnu branili iz Turske

Patriotska liga Bosne i Hercegovine odgovorila je, doduše sa desetak dana zakašnjenja, na otvoreno pismo predsjednika Udruženja “Zelene beretke” Muhameda Švrakića koje je objavljeno 13. juna u medijima. Predsjednik Patriotske lige BiH prof. dr. Salih Kulenović ocijenio je da je to politički pamflet, što, kako ističe, nije primjereno čelniku jednog boračkog udruženja.

(klix.ba)

Švrakić je u svome pismu, podsjetimo, između ostalog, istakao časnu ulogu “Zelenih beretki” u odbrani BiH, te prokazao “većinu članova SDA” da su u ratu narodu prodavali oružje.

“Nećemo se puno baviti iznijetim optužbama na račun predsjedavajućeg Predsjedništva BIH gospodina Bakira Izetbegovića (i Stranke demokratske akcije u čijem okrilju je nastala Patriotska liga), osim što ih
smatramo neutemeljenim, paušalnim i često prizemnim, što više govori o autoru pisma i njegovoj kulturi komunikacije prema predsjedavajućem Predsjedništva države, izabranom iz reda naroda kojem i sam autor pripada”, navodi Kulenović.

Nadalje, Kulenović je naglasio kako smo duže vrijeme svjedoci agresivne kampanje rukovodstva Udruženja “Zelenih beretki” ili “kako se već zovu”.

“Naime, ‘Zelene beretke’ žele naknadnim retuširanjem historije da se prikažu kao vojna formacija koja je, po njima, imala nekakvu značajnu ulogu u pripremama za odbranu i samoj odbrani od agresije. Predstavnici ovog udruženja, koje po sastavu rukovodstva možemo slobodno nazvati porodičnim udruženjem (otac, sinovi i grupice istomišljenika), često u svojim istupima ne biraju sredstva da preuveličaju svoju ulogu, iako je svima dobro poznat njihov ‘doprinos’ odbrani BiH, posebno onaj iz vremena provedenog u Turskoj i drugdje. U toj kampanji u prilog im je išla činjenica što u proteklom periodu udruženja koja okupljaju pripadnike Patriotske lige, posebno na području Sarajeva, kao i Savez PL na nivou BiH, nisu duže vrijeme bili na adekvatan način organizovani, što je otvorilo prostor za takvu aktivnost Švrakićevog udruženja”, navodi Kulenović.

Vrijeme je, kako su naveli, da se kaže prava istina o formacijama koje su postojale u periodu do stupanja na snagu Odluke Predsjedništva RBiH o objedinjavanju svih formacija u novu Teritorijalnu odbranu RBiH (15. april 1992. godine).

“Dobri poznavaoci tog perioda znaju da u to vrijeme nema nikakvih ‘Zelenih beretki’ kao organizovane formacije pod tim nazivom. Taj naziv u to vrijeme (a i kasnije) uglavnom koristi Radovan Karadžić i njegova agresorska propaganda za sve formacije koje su bile u funkciji odbrane Republike BiH, sračunato preuveličavajući njihov broj kako bi se opravdala agresija na RBiH. U to vrijeme u dijelu Sarajeva, uglavnom na području opštine Stari Grad, postojalo je nekoliko manjih jedinica pod konspirativnim nazivom Bosnae, ali i one su bile dio ukupnih priprema za odbranu, dakle u okrilju Patriotske lige na tom području. Na bazi postojanja tih jedinica Švrakićevo udruženje u poslijeratnom periodu pravi koncept ‘Zelenih beretki’, s tim što s manje ili više uspjeha pokušava prikazati postojanje tih jedinica i u drugim dijelovima BiH, što nema nikakve stvarne osnove”, naglasio je Kulenović.

Kada se govori o skupu u Domu milicije od 10. juna 1991. godine, opšte prihvaćene su činjenice da je između ostalog tada formiran Savjet za nacionalnu odbranu, iz koga je kasnije nastala Patriotska liga naroda kao usvojeni koncept priprema za odbranu.

“Smatramo neprimjerenim plasiranje samo nekih diskusija sa tog skupa i pridavanjem im značaja koji ni tada ni sada objektivno nemaju, kao što je slučaj sa navedenim istupom tzv. komandanta ‘Zelenih beretki’. Grubom zloupotrebom smatramo navođenje imena rahmetli Omera Behmena u kontekstu njegove navodne posebne uloge u organizaciji odbrane, mimo usvojenog koncepta od stane tadašnjeg stranačkog i državnog rukovodstva”, istakao je Kulenović, te dodao:

“Švrakićevo pismo smatramo medijskom manipulacijom, još jednim pokušajem da se tzv. Zelenim beretkama da uloga koju objektivno nisu imali. Vjerovatno mu je zasmetalo što je obilježavanje 23. godišnjice historijskog skupa u Domu policije prošlo u jednoj dostojanstvenoj atmosferi, što su u podnijetom referatu na svečanoj akademiji na korektan i naučno utemeljen način iznijete opšteusvojene činjenice o ovom skupu i pripremama za odbranu”.

(Klix.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close