EU zaprijetila BiH trgovinskim sankcijama zbog Hrvatske!

Evropski komesar za proširenje Štefan File saopćio je danas da Evropska unija neće automatski produžiti odluku o privilegovanom tržišnom režimu sa Bosnom i Hercegovinom te zaprijetio suspenzijom olakšica za BiH od početka 2016. godine, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).
Razlog za ovakvu odluku Evropske komisije je činjenica da BiH još uvijek nije prihvatila primjenu trgovinskog režima sa Evropskom unijom iz Privremenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i na Hrvatsku, a nakon što je ta država postala članicom EU.
BiH je posljednjih godina imala pravo na određene, asimetrične, trgovinske ustupke od strane Evropske unije, a kako bi imala bolji pristup tržištu ovog najjačeg ekonomskog bloka u svijetu.
No, sada je saopćeno da neće biti automatskog produžavanja tog režima i privilegija za BiH, jer naša zemlja još uvijek nije prihvatila da trgovinu sa Hrvatskom, ponajviše u pogledu carinskih propisa, uskladi sa propisima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je BiH ranije sklopila sa EU.
File ističe da suspenzije od 1. januara 2016. godine neće biti samo ako BiH pristane i postigne dogovor o primjeni trgovinskog režima sa EU i na Hrvatsku, javlja NAP. On navodi da očekuje da se bh. vlasti hitno angažiraju i riješe ovo pitanje što prije. Ovu odluku treba da potvrdi i Vijeće Evropske unije.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close