Otkriven genetski mehanizam za spontano izlječenje od HIV-a

Francuski naučnici otkrili su genetski mehanizam za spontano izlječenje od HIV, a ovo otkriće moglo bi da pruži novu strategiju u borbi protiv side.

Kod dvojice muškaraca, koji nisu imali simptome bolesti, virus koji izaziva sidu je inaktiviran zahvaljujući promjenama u genetskom kodu virusa unutar ljudskih ćelija, navodi se u istraživanju objavljenom danas u časopisu “Klinička mikrobiologija i infekcija”.

Do promjena je najvjerovatnije došlo zahvaljujući stimulaciji jednog enzima, što bi u budućnosti moglo da posluži razvoju lijekova koji bi proizveli isti odgovor.

-Ovo otkriće predstavlja put za izlječenje – rekao je koautor studije Didier Raoult iz francuskog Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja agenciji AFP.

Nijedan od dvojice muškaraca, od kojih je jedan dijagnostificiran kao HIV pozitivan prije 30 godina, a drugi 2011., nikad nije pokazivao simptome bolesti, a virus nije bilo moguće detektirati analizama krvi.

Kod oba pacijenta, virus nije mogao da se umnožava zbog promjena u DNK-a kodu za koji istraživači vjeruju da je rezultat spontane evolucije između ljudi i virusa koja se naziva “endogenizacija”.

-Mi predlažemo da izlječenje HIV-a može da se dogodi endogenizacijom HIV-a kod ljudi. Vjerujemo da dugotrajno prisustvo DNK-a virusa može da dovede do izlječenja i zaštite od ove bolesti – napisali su francuski naučnici.

Raniji pristup liječenju bio je potpuno suprotan, s ciljem da se uklone svi tragovi HIV virusa iz ljudskih ćelija, prenosi Tanjug.

Naučnici ne vjeruju da su dva pacijenta jedinstven slučaj ili da je fenomen nov.

 

(vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close