-TopSLIDEVisoko

Općina Visoko prva u ZDK stavila u promet državno poljoprivredno zemljište

Općina Visoko prva u Zeničko – dobojskom kantonu stavila u promet državno poljoprivredno zemljište

 

Upućen Javni poziv za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države

 

Općina Visoko uputila je Javni poziv za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države sa namjerom da dodatno osigura uvjete za razvoj poljoprivrede u Visokom. Zakupom je obuhvaćena površina od oko 310 dunuma zemljišta. Općina Visoko je prva u Zeničko – dobojskom kantonu koja je okončala zakonsku proceduru stavljanja u promet državnog poljoprivrednog zemljišta objavljivanjem Javnog poziva za zakup.

 

“Iskoristili smo mogućnost koju daje Zakon o poljoprivrednom zemljištu FBiH, a po kojem se zemljište u državnom vlasništvu može dati u zakup za potrebe bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom. Formirali smo stručnu komisiju koja je uvidom na licu mjesta utvrdila stanje zemljišta, cijenu zakupa u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu korištenja sredstava ostvarenih od zamjene, zakupa i koncesije poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i objavili javni poziv za zakup 310 dunuma zemljišta koje je po ocjeni komisije pogodno za obradu.

 

Ovo će biti značajan poticaj razvoju poljoprivrede u Visokom. Resurse koji su do sada bili neiskorišteni stavljamo u funkciju razvoja proizvodnje hrane, povećanja kapaciteta u ovoj oblasti i zapošljavanja”, izjavila je načelnica Općine Visoko Amra Babić.

 

Za urbano područje, poljoprivredno zemljište za obavljanje poljoprivredne proizvodnje se daje u zakup na 1 godinu uz mogućnost produžavanja ugovora o zakupu, ali bez podizanja zasada voća. U vanurbanom područje zemljište se daje u zakup na 10 godina za ratarsko – stočarsku proizvodnju i pčelarstvo, 12 godina za uzgoj jagodičastog i bobičastog voća, i 25 godina za podizanje zasada voća i rasadnika uz projekat ili biznis plan.

 

Pravo učešća na javnom pozivu imaju sva fizička i pravna lica  koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a imaju prebivalište  ili sjedište na području općine Visoko i da su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata. Učesnici Javnog poziva podnose pismenu ponudu za zakup poljoprivrednog zemljišta.

 

Javni poziv je otvoren do 1. aprila 2016. godine.

Potpuni tekst Javnog poziva nalazi se na službnoj stranici Općine Visoko: http://visoko.gov.ba/ba/pregled-novosti/mart-2016/javni-poziv-za-zakup-poljoprivrednog-zemljišta-u-vlasništvu-države-na-području-općine-visoko.aspx

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close