Okončan sastanak u UN-u o Siriji, nema sporazuma

Izaslanici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija iz Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i Sjedinjenih Država održali su razgovore u srijedu o hemijskom oružju u Siriji, ali nije postignut sporazum.

– Razgovarali su o elementima koji bi mogli biti dio rezolucije o Siriji – rekao je jedan od diplomata iz UN-a, misleći na 45-minutni sastanak stalnih članica UN-a.

Razgovori su se održali u sjedištu ruske diplomatske misije pri UN-u u New Yorku.

– Svi su predočili svoje stavove, ali nije došlo do stvarnih pregovora – dodao je član Vijeća.

Rusija je dosad blokirala poteze Vijeća sigurnosti da izvrši pritisak na sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, podsjeća AFP.

Međutim, sastanak američkog državnog sekretara Johna Kerrya i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Ženevi u četvrtak odredit će da li podijeljeno Vijeće može postići sporazum.

– Čini se da svi žele ostaviti prostora za inicijativu Kerry-Lavrov – rekao je diplomata.

Kerry i Lavrov će razgovarati o ruskom planu da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međuanrodnu kontrolu čime bi se odgodila američka vojna intervencija.

Francuska, Velika Britanija i SAD vrše pritisak za postizanje rezolucije koja bi podrazumijevala “veoma ozbiljne” posljedice po Asadovu vladu ako ne uspije predati kontrolu nad zabranjenim hemijskim oružjem.

Prema francuskom nacrtu rezoucije, u čije je posjedstvo došao AFP, Vijeće će dati Siriji 15 dana da otkrije lokaciju oružja.

Rezolucijom bi se podrazumijevale moguće vojne mjere. Francuska je poručila da je spremna podržati američke vojne udare na Asadove snage zbog navodnih hemijskim napada 21. augusta u predgrađima Damaska.

Međutim, Lavrov je rekao da bi bilo “neprihvatljivo” za 15-člano Vijeće da donese rezoluciju u kojoj se Asad optužuje za napad. Rusija je također odbacila bilo kakvu upotrebu sile.

Francuska je nagovijestila da je spremna napraviti manje promjene u nacrtu, ali je insistirala da se mora izvršiti pritisak na Asada.

Kerry i Lavrov će razgovarati o ruskom planu pod međunarodnom supervizijom.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close