Održan Forum o domaćoj proizvodnji: Kako pomoći bh. privrednicima?

Poslovni klub Internacionalnog Burč univerziteta i Udruženje ”Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH” danas je u Sarajevu održao drugi Forum o domaćoj proizvodnji u BiH, u okviru kojeg su održane panel diskusije sa predstavnicima uspješnih bh. kompanija.

Svoje stavove na panel diskusiju koja je imala temu “Kako pomoći domaću privredu“ iznijeli su: Admir Kapo, predsjednik Udruženja „Kupujemo i koristimo domaće“, Adis Hasaković, PR AS Group, Aida Odobašić, marketing menadžer Bellisime, Elma Ganić, marketing menadžer Amko Komerca, Nedžad Biberović, marketing menadžer MI Ovako i Suhad Ećo, direktor by Ećo i predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTK.

Haris Magrdžija, predsjednik organizacionog odbora Foruma je istakao kako Forum nije magični štapić koji će riješiti probleme domaće privrede, ali će se uticati na svijest kupovine domaćih proizvoda kao i na studente da razvijaju svijest o poduzetništvu.

Na Forumu je istaknuto, kako je potrebno razvijanje proizvodnje repromaterijala zbog nedostatka originalnih proizvoda čije su komponente proizvedene u BiH, ulaganje u logistiku, sufinansiranje od strane države, pružanje poticaja, ulaganje u tehnologiju zbog toga što domaći proizvodi bivaju nekonkurentni usporedbi sa stranim investicijama.

Adis Hasaković iz AS Group je kazao kako je tržišna utakmica žestoka i kako na tržištu nemaju svi istu poziciju, jer konkurenti koji dolaze iz inostranstva imaju poticaje.

Sa ovim stavom su se složili i ostali učesnici diskusije. Nedžad Biberović iz Ovako je kazao kako treba pomoći poljoprivredniku, stočaru…kako bi dobili novi autohtoni proizvod.

Kao ključne probleme panelisti su naveli visoke poreze, doprinose i parafiskalne namete (npr. članarina turističkoj zajednici) kojima su preduzeća opterećena, posebno proizvođači koji proizvode višak vrijednosti, energetika (visoke cijene struje za privrednike), nabavka sirovina u zemlji-nedefinisani uslovi otkupa sirovina te jako mali poticaj za izvoz.

Suhad Ećo iz kompanije by Ećo je kao primjer naveo drvnu industriju koja je opterećena 72 posto po uposleniku.

Elma Ganić iz Amko Komerca istakla je kako je svaka pomoć dobrodošla, kako bi bili na tržištu konkurentniji, dok je Aida Odobašić iz Bellissime istakla kako je jedan od problema kompanije koju predstavlja i nedostatak radne snage, odnosno fabrika koje se bave tekstilnom industrijom jer oni rade lon-poslove, te pomoć umjesto u Sarajevu traže u malim fabrikama širom BiH.

Zaključeno je i kako postoji loša komunikacija između predstavnika vlasti i privrednika, zastarjeli sistem obrazovanja, nedostatak kadrova, nemoć domaćih preduzeća da izbore mjesto na policama u marketima za svoje proizvode.

Kao moguća rješenja privrednici vide ulaganje u podizanje svijesti kod stanovništva BiH, ulaganje proizvođača u gradnju kvalitetnih brendova, ulaganje u obrazovni sistem, formiranje klastera, ujedinjenje domaćih privrednika, tako što će jači pomoći i okupiti slabije.

Admir Kapo, predsjednik Udruženja „Kupujmo i koristimo domaće“ kazao je kako ga raduje činjenica da su mladi spremni da rade na onome što će donijeti dobro svima nama.

“Nadam se da će nakon ovoga ekonomija krenuti uzlaznom putanjom”, naglasio je Kapo.

Forum o domaćoj proizvodnji u BiH koji je aktivnost i rezultat studentske ideje i aktivizma da se podstiče poduzetnički duh i poslovna inicijativa kod mladih podržao je i Teoman Duman, dekan Ekonomskog fakulteta Internacionalnog Burč univerziteta.

Zahvalnica portalu eKapija.ba

U okviru Foruma organizator je uručio zahvalnice: portalu eKapija.ba, Općini Stari Grad, Ministarstvu privrede KS,  Udruženju privrednika PRO-IN, Hotelu Hollywood, Face TV, listu Novo vrijeme. Zahvalnice su uručene i kompanijama AS Group, MI Ovako, Bellissima, Amko Komercu, Inside by Ećo i Udruženju „”Kupujmo i koristimo domaće“.

E. Ko.
ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close