Suljagić: Dok je BiH u poplavama, SDP-ovi ministri vode privatne ratove svog stranačkog šefa

I ove poplave su, nažalost, pokazale zašto je i u kojoj mjeri potrebno institucionalno izdvojiti povratničko stanovništvo u RS izvan sistema i institucija tog entiteta, izjavio je u intervjuu za „Dnevni avaz“ Emir Suljagić, koordinator koalicije Prvi mart.
– Smatram da sam dobro informiran i nisam do sada čuo da su institucije pomogle povratničkoj zajednici ili naselju, osim tamo gdje je pomoć njima zapravo značila pomoć naseljima u kojima živi većinsko stanovništvo – kaže Suljagić.

Slučaj Lipovača

Možete li konkretnim primjerima potkrijepiti Vaše tvrdnje da su se vlasti u RS oglušile na zahtjeve povratnika?

– Znam za desetine navrata u kojima su povratnici tražili pomoć od institucija, kojima je pomoć bila potrebna, na čije su se zahtjeve institucije oglušile. Na koncu, najbolji dokaz je činjenica da gradonačelnik Prijedora Marko Pavić čak i ne spomene povratničke mjesne zajednice Hambarine i Bišćane kada nabraja dijelove grada koji su poplavljeni. Budite sigurni da Pavić nije izuzetak, nego pravilo.

I zato ne mogu da razumijem da je Hamdija Lipovača pomoć koju su skupili građani Bihaća za građane Prijedora uručio Marku Paviću: ne znam ko mi se na toj slici više gadi!

Na koji način onda pomoći povratničkoj zajednici u RS?

– Svi oni koji žele pomoći poplavljenim povratničkim zajednicama, moraju znati da ni gram pomoći neće doći do njih ukoliko bude upućen kroz entitetske institucije. I stoga, neka pomoć šalju direktno građanima, bez ikakvih institucionalnih posrednika. Pod svaku cijenu izbjegavati bilo kakav kontakt s institucijama entiteta RS, jer su to institucije koje će ove poplave iskoristiti da dodatno diskriminiraju i povećaju pritisak na povratničko stanovništvo. Čak i u uvjetima elementarne nepogode ovaj režim ne može da ne pokaže svoje aparthejdno lice.

Kako ocjenjujete saradnju na državnom nivou kada su u pitanju poplave? Vanredno stanje nije proglašeno…

– Siguran sam da je Milorad Dodik radije pustio da neki životi budu ugušeni nego da sarađuje na državnom nivou da bi ih spasio. I smatram da izgubljeni životi idu naruku političarima, odnosno skupini političara koji već godinama podrivaju sve napore da se centralizira upravljanje stvarima kao što su služba spašavanja, civilna zaštita, odnosno resursima kao što su vode zato što očekuju da se Bosna i Drina legitimiraju pred njihovom policijom. Sada smo u životima platili posljedice te politike.

I kad smo već kod toga, hoću da javno postavim samo jedno pitanje: Milorade, ho'š ga raspisivati?

Činjenica je da dijaspora pomaže unesrećenima u poplavama. Jeste li Vi zadovoljni reakcijom naših ljudi u svijetu?

– Naša dijaspora, koja do sada pruža ogromnu pomoć i, objektivno, skoro da je jedina koja pomaže povratnicima treba da zna da, kada to prođe, kada se potroše zalihe hrane koju je poslala ili pošalje, kada se saniraju posljedice poplava, povratnici će i dalje ostati da žive u neprijateljskom okruženju. I neka već sada s hranom pošalju i svoje glasove, jer sada nam su možda potrebniji hrana i sredstva za dezinfekciju, ali za šest mjeseci će povratnicima i ovoj zemlji više trebati njihovi glasovi.

Hoćete li nastaviti s alarmiranjem dijaspore da glasaju u oktobru?

– Prvi mart od 15. maja radi na registraciji za glasanje poštom: 50 naših aktivista se nalazi u zemljama EU, od Austrije do Švedske, i uz pomoć naših partnerskih organizacija doslovno telefoniraju, idu od vrata do vrata i registriraju one naše građane koji imaju zakonom propisane uvjete da glasaju. Sve informacije o tome svi koji žele da se registriraju mogu naći na internet-stranici Prvog marta.
 

 

Suočavate li se s opstrukcijama na terenu? Ko su Vaši neprijatelji?

– U ovom trenutku jedina dva neprijatelja Prvog marta su: kompletan politički establišment entiteta RS, koji, kada je riječ o odnosu prema nama, čine monolit, i SDP-a. Očigledno je da svi kadrovi SDP-a, na svim nivoima vlasti, u svim granama vlasti, imaju instrukciju da podrivaju i rade protiv Prvog marta.

Posljednji takav slučaj zbio se prije nekoliko dana: mi smo nekada davno, tako davno da smo i zaboravili na to, podnijeli zahtjev za neku uistinu malu finansijsku pomoć “BH Poštama”. Prije nekoliko dana na sastanku Uprave “BH Pošti” SDP-ovi članovi Uprave su, prema eksplicitnim instrukcijama ministra za saobraćaj i komunikacije Envera Bijedića – a to znamo zato što su ga telefonom kontaktirali sa sjednice – glasali protiv toga da se o tome uopće raspravlja.

E, sad, ne bi to meni smetalo da se to nije dogodilo u trenutku kada je entitet FBiH doslovno neprohodan, kada je broj puteva koji su neupotrebljivi dvocifren i kada se broj klizišta mjeri stotinama i, umjesto da se bavi time, osoba najodgovornija za to vodi privatne ratove svog stranačkog šefa.

Ali, znajući da ni on niti bilo ko u njegovoj blizini ne postoji izvan lične volje Zlatka Lagumdžije, to je sasvim razumljivo. Jedina je tragedija to što se šteta koju su nanijeli ovoj zemlji može porediti s ovom poplavom.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close